Útnak indítják az önmagát navigáló hajót

Az 1620-as években hajózott ki az angliai Plymouth városából a Mayflower, hogy európai telepeseket szállítson Amerikába. Ennek szeretnének emléket állítani jövőre azzal, hogy ugyanezen az útvonalon elindítanak egy teljesen önműködő hajót.

A Mayflower Autonomous Shipet (MAS) napelemekkel, valamint számos tudományos műszerrel szerelik fel, hogy az út alatt egyéb feladatokat is elvégezzen, például mérje az óceán mikroműanyag általi fertőzöttségét.

Mivel a hajót nem távirányítással juttatják Amerikába, arra is fel kellett készíteni, hogy emberi beavatkozás nélkül tudjon navigálni. Vagyis a tudósok csupán az úti célt adják meg neki, minden mást – beleértve az ütközések elkerülését – a hajó végez. A technológiát az IBM dolgozta ki, amely saját mesterséges intelligenciájával járult hozzá a munkához.

Az eredeti Mayflower két hónap alatt jutott az Egyesült Államok partjaihoz. A tervek szerint a MAS-nak ehhez mintegy két hétre van szüksége, feltéve, hogy útközben semmilyen probléma nem adódik. A kísérlet nemcsak a begyűjtött adatok és az emlékek őrzése miatt fontos: ha a tudósok sikerrel járnak, az hatalmas előrelépést jelent az automatizált vízi közlekedés számára – írta a hvg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!