Utazzunk a ChatGPT-vel! Vagy mégsem?

Egy dél-amerikai utazás megszervezéséhez kérte a chatbot segítségét, és a végeredményt egy szakértővel véleményeztette az egyik svájci szaklap.

A Travelnews kérése a ChatGPT-hez az volt, hogy tervezzen meg egy utazást bérautóval Santiago de Chiléből a perui fővárosba, Limába. Minden szükséges tudnivalót megkérdeztek a mesterséges intelligenciát alkalmazó szoftvertől az időbeli tervezéstől a helyi körülményeken át a nevezetességekig, a titkos tippektől a betartani célszerű szokásokig.

A ChatGPT forgatókönyve alapján az utazás kilencedik napján lépnénk át a határt Chiléből Peruba. A chatbot azonban ezen a ponton nem veszi figyelembe, hogy bérautóval ezt nem lehet megtenni. Legalábbis nincs nagyon olyan szolgáltató, amelyik ezt megengedné, és ha mégis, akkor is csak extrém magas díjak ellenében.

A chatbotot mintha kevéssé érdekelné, hogy az utazók nevezetességeket szeretnének megtekinteni az utazásuk alatt. A 10. (Arequipa), 11. (Nazca-vonalak) és 12. nap (Lima) megtervezése ebből a szempontból teljesen irreális, ugyanis a túl hosszú (6-10 órás) menetidők miatt gyakorlatilag nem marad idő a javasolt látnivalókra.

Ugyanígy a homályban hagyja a szoftver az utazót az egyik titkos tippnek számító Colca-kanyonnal kapcsolatban is. Nem említi meg, hogy legalább két-három napot rá kell szánni, és hogy egy 4000 méternél is magasabb hágón kell átkelni. A programponttal kapcsolatban jó lenne tudni, hogy ez nemcsak egy spontán kirándulás, hanem igényel némi előkészületet, és nem minden jármű alkalmas az út megtételére.

A pontatlan információk ellenére a ChatGPT értékes információforrás lehet, hasonlóan a Google-hoz, az utazási blogokhoz és az útikalauzokhoz. Az itt kapott információk birtokában az utazni vágyók tájékozottabban fordulhatnak az utazási irodához, ahol a szakemberekkel áttekinthetik és optimalizálhatják az utazás részleteit.

Azt is figyelembe kell venni, hogy – bár a szolgáltatást folyamatosan fejlesztik – a chatbot legfrissebb adatai 2022 januárjából származnak, így aktuális utazási tanácsokat sem tudott adni. Az utazás megtervezéséhez a ChatGPT 3.5-ös, ingyenes verzióját használták. Míg azonban az alapváltozat csak az előre betanított adatokhoz fér hozzá, a ChatGPT Plus állítólag nemsokára már képes lesz naprakész információkat lekérni a világhálóról – írta a turizmus.com.

fotók: chile.travel, nytimes.com, hindustantimes.com, architecturaldigest.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!