Úszó városok lehetnek a jövő megoldásai

2015. január 10.
Címkék :

uszo_varosok_04Akár egy hollywoodi sci-fi tökéletes díszlete is lehetne az a terv, amely hamarosan meg is valósulhat Kínában. A különleges úszó várost a londoni központú AT Design Office tervezte, méghozzá azzal a céllal, hogy minél hamarabb meg is valósuljon. A tervezők szerint a projekt támogatói már előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy komoly kínai befektetői csoporttal a terv megvalósításáról. „A China Transport Investment Co. jelenleg vizsgálja a javaslatunkat. Tervezik, hogy tesztelik ezt az ambiciózus tervet egy kisebb méretű előprojekttel” – fogalmazott a tervezőcsoport vezetője a cég sajtóközleményében.

Kínában hamarosan megépülhet az első vízi luxuskomplexum
uszo_varosok_03
Az úszó város hatszögű modulokból épül fel, ezeket egyenként tudják vízre helyezés után összekapcsolni, ami nagyban megkönnyíti a hatalmas szerkezetek mozgatását és szállítását. A tervek szerint a város önellátó lenne: vagyis például a lakosság számára szükséges élelmiszereket is a település területén termelnék meg, valamint a városnak lenne saját energiatermelő és hulladékkezelő rendszere is.

A viszonylag jelentős távolságok áthidalását pedig elektromos meghajtású, úgynevezett zéró emissziós kocsikkal oldanák meg. A hatszögletű blokkokat utakkal és járdákkal kapcsolják össze, így a város lakói/látogatói legfeljebb annyira érzékelnék, hogy egy vízi városban járkálnak, mint például a csatornákkal szabdalt Velencében.

A város tervezői uszo_varosok_02azért igyekeznek minél inkább önellátó rendszert fejleszteni, mivel maguk is elismerik: a létesítmény külső forrásokból való ellátása komoly logisztikai kihívás lehet. A vízi városnak több hagyományos dokkja is lenne, egy külön kikötő is kapcsolódna hozzá, ahol a látogatók és a lakók jachtjai állhatnának, továbbá egy különleges, víz alatti (!) kapcsolódási pontot is építenének, amely tengeralattjárók fogadására szolgálna.

uszo_varosok_01Bár a terv igencsak futurisztikusnak tűnik, a tervező vállalat szerint már ma is rendelkezésre áll mindazon technológia, amelynek segítségével meg lehetne valósítani a hatalmas épületkomplexumot. A kivitelezésre az a kínai cég jelentkezett, amely Hongkong és Makaó hídját építi.

Talán a jövőben állandó lakóhelyül is szolgálnának az ilyen jellegű úszó városok (ezt figyelembe véve nagy zöld mezőket is álmodtak rá a tervezők, ahol háziállatok legelhetnének), egyelőre azonban inkább különleges luxusingatlannak szánnák. A hatalmas víz alatti és víz fölötti kilátókkal bőségesen ellátott úszó város központjában szállodák és bevásárlóközpontok, illetve szórakozóhelyek, éttermek sora várná a különleges építmény látogatóit.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!