Ünnepi versennyel készülnek a dragonosok

2019. április 4.
Címkék :

Jubileumi versennyel ünnepli 90. születésnapját a Dragon osztály a Balatonon. A Balaton Classics–Dragon 90 elnevezésű regattára közvetlenül a Fehér Szalag előtt kerül sor.

A nem szokványos versenyre meghívást kapnak az osztály legendás vitorlázói, a Dragon „testvérei”, a Balaton klasszikus cirkálói, és természetesen minden Magyarországon fellelhető Dragon és tulajdonosaink.
1929-ben Svédországban pályázatot írtak ki egy utánpótlás-nevelésre alkalmas hajó tervezésére. A pályázatot a norvég Johan Anker nyerte, aki olyan hajót alkotott, amely kiállta az idők próbáját: különösen közepes és erős szélben kiváló teljesítményre képes, és a mai napig az egyik legnagyobb flottával rendelkezik a tőkesúlyos hajók között a világon.

Magyarországon 1955-ben épült az – akkor olimpiai – hajóosztály első tagja, a Triton, amely a mai napig is rendszeres résztvevője a versenyeknek. A fából készült Dragonok korszaka az 1972-es olimpiával zárult, Magyarországon 26 ilyen klasszikus hajó épült. Az osztály fejlődése a kilencvenes évek elején lendületet kapott. Nemzetközi szinten az olimpiai osztályok legjobb versenyzői ültek át és vívtak színvonalas versenyeket, megújítva teljesen a Dragont. Magyarországon az évtized második felében indult meg a fejlődés, amely a hajópark teljes megújulását hozta. A magyar bajnokságokon ma jellemzően 15-18 hajó indul, köztük a 4-5 klasszikus időnként kiváló eredményekkel.

A Magyar Vitorlás Szövetség és a Balatonfüredi Yacht Club támogatásával az osztály hajói július 11–12-én, a Fehér Szalag előtti csütörtökön és pénteken a balatonfüredi Vitorlás tér előtt a Bahart-mólón, illetve a BYC kikötőjében lesznek láthatók. A program még formálódik, de biztosan lesz Legendák Futama, csapatverseny közösen a meghívott cirkálókkal és 30-as Schärenkreutzerekkel, túra- és pályafutam. Terveznek hajószépségversenyt, csapatbemutatkozót és egy Dragon születésnapi partot is – írta a hunsail.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!