Ünnepelnek az olimpiai érmesek

2017. március 9.
Címkék :

Betöltötte a 70-et a Detre Szabolcs, Detre Zsolt ikerpár, a magyar vitorlássport egyetlen olimpiai érmese. Detre Szabolcs és Zsolt versenyszerűen nem vitorlázókként kezdték, hanem a MAFC sízőiként.

Ismerkedtünk egy Kalózzal, amelybe beleszerettünk, és kerestük az alkalmat, hogyan tudnánk többet vitorlázni – mondta Detre Zsolt a jubileum apropóján. Hat év alatt annyira beletanultak, hogy az 1972-es olimpiai válogatót megnyerték repülő hollandiban. – Ha az ember fanatikusan csinál valamit, akkor hamar megtanulja – vélekedett Detre Zsolt.


Végül az olimpiára nem ők mentek, de nem bánták, Detre Zsolt úgy érzi, zöldfülűek voltak. Az 1976-as montreali játékokon a részvétel a magas költségek miatt a vitorlázás szempontjából nem kerülhetett szóba, csupán egy finn dingis utazott hazánkból. Az 1980-as olimpiára viszont minden adott volt: a Detre ikrek éremesélyesnek számítottak a játékokon, és az olimpián nagy fölénnyel két futamot is nyertek.
– Egy bizonyos szélben nagyon gyorsak voltunk. Az utolsó futam előtt az ötödik helyen álltunk, és a vezetők kérték, hogy ne vállaljunk rizikót, maradjunk az első hatban. Mi megnyertük a futamot, a többi eredmény szerencsés alakulása következtében pedig bronzérmesek lettünk – idézi Detre Zsolt a moszkvai emlékeket.


Az olimpia után átalakult az életük, kalóriapénzt kaptak, úgymond profik lettek. Ám jöttek a bojkottos évek, így lemaradtak néhány Eb-ről és vb-ről. Az 1983-as világbajnokságon ott lehettek (4. hely), hogy 86-ban újra megközelítsék ezt az eredményt (7.).


A kétszemélyes repülő hollandi után kipróbálták magukat háromszemélyes solingban is, bajnoki címekig és az Eb-n a 6. helyig jutottak. Aztán következett az asso 99-es hajóosztály, amelybe azért szerettek vele, mert nagyon hasonlít a repülő hollandira a hajó „viselkedését” tekintve. Sikert sikerre halmoztak, hisz nyertek egy Kékszalagot, illetve kontinensviadalokról is hoztak még két érmet.


Detre Zsolt úgy vélte, Rióban nem voltunk túl messze az éremszerzéstől. Ami kell hozzá, az egy jó adag szerencse, illetve hogy a vitorlázók tudják magukat, egymást fanatizálni. Szerinte Berecz Zsomborban és Érdi Máriában is benne van a lehetőség, hogy Tokióban érmet nyerjen – írta az mno.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!