Ünnepel a Balatonfüredi Yacht Club

Az idén 150 éves Balatonfüredi Yacht Club az évfordulóhoz kapcsolódóan egész évben érdekes programokkal várja a vitorlázás iránt érdeklődő kicsiket és nagyokat.

A magyar főurak egy csoportja 1867. március 16-án alapította meg Balaton-Füredi Yacht Egylet néven hazánk első vitorlás klubját. A klub története során számos átalakuláson és névváltozáson ment keresztül: 1884-ben megalakult a Stefánia Yacht Egylet, majd 1912-ben a Magyar Yacht Club, majd rá egy évre a Magyar Királyi Yacht Club nevet vette fel.


A második világháború a BYC történetében is jelentős pusztítást végzett: a hajóállomány és az infrastruktúra is jelentős károkat szenvedett, a kommunizmus pedig felszámolta a vitorlázás addigi társadalmi közegét. 1948-ban Balatoni Hajózási Munkás Sport Egyesületként folyt a munka a telepen. Az 1950–60-as években a vitorlázás megtűrt sporttá vált, de a balatonfüredi klub és versenyzői sokat tettek a magyar vitorlás sport életben tartásáért. 1951-ben az egyesület neve Balatonfüredi Vasas SC lett. Egyre bővülő taglétszámmal, versenyek szervezésével, évtizedek munkájával újjáéledt a balatoni vitorlássport is. 1985-ben megalakult a Ganz Hajó Balatonfüredi Sport Egyesület.


1990. április 22-én az egyesület közgyűlése új alapszabályt és új nevet szavazott meg, megalakult a Balatonfüredi Sport Club (BSC), amely hat szakosztályt foglalt magában. 1996-ban a vízi túrázókkal együtt a vitorlázók kiváltak a BSC-ből, és megalapították a Balatonfüredi Yacht Club közhasznú szervezetet.


A jeles évfordulóhoz kapcsolódóan, az idén színes programokkal várja a sportbarátokat és érdeklődőket a Balatonfüredi Yacht Club. Március 18-án ünnepi közgyűléssel veszi kezdetét a jubileumi emlékév, amely végén emléktáblát és időkapszulát helyeznek el a BYC telephelyén.


Az évenkénti, hagyományosan megrendezendő sportversenyek mellett kiállításokkal, szakmai programokkal, történeti előadásokkal és emléksétákkal készülnek a füredi vitorlázás 150. évfordulójának méltó megünneplésére. Balatonfüred város programjaihoz illeszkedve, a május 18-i vitorlabontó ünnepségen kerül sor az alapítók előtti tiszteletadásra bronz emléktábla elhelyezésével. A gyermekek számára rajzpályázatot írtak ki, amelynek eredményhirdetése is ezen az ünnepi napon lesz.


A tervek szerint az év végén bemutatják a 150 éves Balatonfüredi Yacht Club történetét feldolgozó könyvet, majd 2018 márciusában egy a 150 éves időszakot bemutató filmvetítéssel egybekötött alkalommal zárják az ünnepi rendezvénysorozatot.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!