Újraindult a hajóépítés Horvátországban

A koronavírus-járvány miatti leállás óta nem működtek a hajógyárak Horvátországban. A rijekai Maj 3 üzemben indult újra elsőnek a termelés, a Scenic Grouphoz tartozó MKM Yachts épít meg egy új – a megajachtok stílusában tervezett – utasszállítót.

A Scenic Group tengeri és folyami utasszállító hajókat üzemeltet, a most épülő vízi jármű testvére, a Scenic Eclipse, 2019 augusztusában készült el, majd egy év késéssel és jelentős költségtúllépéssel. A Scenic Eclipse II-t a pulai Uljanik hajógyár kezdte építeni, de menet közben csődbe ment, így a Scenic kénytelen volt saját kézbe venni a projektet.

A Scenic Group a horvát kormánnyal kötött megállapodás alapján a helyi hajógyártók infrastruktúrájára és szakértelmére építkezve hozta létre az MKM Yachtsot. Így most a Maj 3 hajógyár elkülönített gyáregységeiben folyik az építés.

A horvát kormány elkötelezte magát amellett, hogy támogatja a hajógyár felújítását és hozzájárul a finanszírozáshoz. Az elkövetkező 6 évben 5 új, egyedi hajó építését tervezi a Scenic Group.

A 228 utas befogadására képes szuperluxus Scenic Eclipse-t és Scenic Eclipse II-t kifejezetten sarkvidéki expedíciókra tervezték, Polar class 6 besorolással. A hajók az elérhető legmodernebb fedélzeti műszereket, GPS-alapú stabilizátorokat, fejlett szennyvíztisztító rendszert és leghatékonyabb meghajtást kapnak. A Scenic óceánjárói helipaddal, két helikopetterel, tengeralattjáróval is fel lesznek szerelve.

Juráncsik Norbert

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!