Újraindul a hajógyártás Splitben

2020. szeptember 3.
Címkék :

Augusztus elején megkezdődött egy újabb hadihajó építése a spliti félsziget északi részén, Brodosplit hajógyárban. A horvát haditengerészet öt éve öt hajót rendelt, de eddig csak egy készült el. Az elsősorban partvédelmi feladatok ellátására alkalmas második vízi jármű 2021 végére lehet kész.

A 2018 őszén felavatott OB–31 Omiš névre keresztelt, 43,25 méter hosszú járőrhajó a spliti parancsnoksághoz került, és elsősorban határvédelmet, valamint vízi rendőri feladatokat lát el, de ha kell, a tengeren bajba jutottakon is segít.

Hadihajó lévén az Omiš elég komoly fegyverzetet kapott; 30 milliméteres ágyúja percenként 200 lövés leadására képes, de két darab 12,7 milliméteres géppuskája is van. A légitámadások ellen sem védtelen, szükség esetén egyszerre négy optikai vezérlésű légvédelmi rakétát tud kilőni a célpontra. A hajótestet nagy szilárdságú acél erősíti a hagyományos lövedékekkel szemben. Két, egyenként 3800 lóerős motor mozgatja akár 15 csomós, azaz mintegy 28 kilométeres óránkénti sebességgel. A hatfős legénység mellett további tizenhat személy befogadására képes, a biztonságukat egy különleges sugár- és vegyvédelmi rendszer szavatolja.

Az elmúlt közel két évben a parti őrség egyik legfőbb feladata az volt, hogy minden lehetséges körülményt kipróbálva tesztelje az OB–31 Omišt. A hivatalos álláspont szerint a hajó működése hibátlan volt, ezért a minisztérium a 2015-ben kötött szerződés alapján további négy ugyanilyet rendelt, egyenként 80 millió kunáért (3,725 milliárd forintért).

A gyártó szerint egy Omiš osztályú járőrhajó elkészítése legfeljebb 580 napot vesz igénybe, amit a járványhelyzet ellenére is tartani tudnak. A tervek szerint a következő hajó a jövő év végén fut ki a dokkból, azt követően pedig hozzávetőlegesen félévente át tudnak majd adni egy-egy újabbat a hadseregnek, egészen 2023-ig – írta a Figyelő.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!