Újra vízre tették az életmentő hajót

Néhány hónapos felújítás után újra forgalomba állt a Kriváň hajó. A rekonstrukció befejezése szimbolikusan éppen a somorjai hajóbaleset hetedik évfordulójára esett, arra a napra, amikor a Kriváň 160 külföldi turista megmentésében vett részt.


A javítások teljes költsége 33 ezer euró volt, és a felújítás keretében kicserélték a hajócsavarokat, megjavították a szivattyút és a hajóliftet, valamint ellenőrizték a nyomástartó edényeket. Ezeken kívül rendbe hozták, kicserélték a régi linóleumot és kicserélték a faburkolatot.

A Kriváňt a vízre bocsátása óta eltelt 22 évben elsősorban válsághelyzetekben használták, de szolgált reprezentációs hajóként hazai és külföldi látogatók, valamint a nyilvánosság számára is. Az érdeklődők már 2018. május 12-én megtekintheti a környezetvédelmi minisztérium nyitott napja keretében.

A 120 személyes kapacitású BD Kriváň személyhajót 1996-ban gyártották. Hossza 38,2, szélessége 6,5, magassága 6,78 méter, maximális merülése 1,20 méter. A hajót két 147 kW-os főmotor hajtja – írta a parameter.sk.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!