Újra növekedésben a magyar hajóspiac

Balatoni Hajókiállítás5Az elmúlt tíz év legszélesebb kínálatát bemutató, vízen rendezett hajókiállítás zárta a kapuit vasárnap Balatonkenesén, a Kenese Marina Port kikötőben.

Ötvenhárom kiállító, 60 hajó és vízi jármű, hajózáshoz kapcsolódó műszerek és kiegészítők, ruházat, széles hajómotor-kínálat és csodás nyári időjárás jellemezte a hétvégi seregszemlét, ahol a magyarországi hajóspiac jelentős képviselői szinte kivétel nélkül képviseltették magukat. Az eseményt megelőző várakozások, a rekordszámú, kifejezetten hajózás iránt érdeklődő látogató és az első visszajelzések alapján elmondható, a Balatoni Hajókiállítás a hazai hajóspiac vezető vízen megrendezett hajókiállítása lett.

Balatoni Hajókiállítás3
„A kiállításon bemutatott hajók és részt vevő cégek száma határozott piaci fellendülést tükröz. Az ismert világmárkák mellett egyre több új hajómárka jelent meg a piacon az elmúlt 1-2 évben, a hazai gyártók pedig sorra mutatják be vadonatúj termékeiket. A kereslet növekedése a piaci szereplők és forgalmazott márkák számának emelkedését, a kapcsolódó kínálat szélesedését eredményezi. Ezt a folyamatot tökéletesen értve és kiváló szakmaisággal megragadva állnak neki minden évben a Balatoni Hajókiállítás szervezői a feladatnak, hogy a hazai piac számára egy kiemelkedő seregszemlét szervezzenek” – mondta Füke Csaba, a Hajóipari Vállalkozók Egyletének elnöke.

Balatoni Hajókiállítás5
A hajóspiac fellendülése kézzelfogható volt az idei eseményen: a hazai és nemzetközi vitorláspiac képviselői a korábbiaknál lényegesen nagyobb számban mutatták be legújabb hajóikat, egyre több a motoros hajót és soha nem látott mennyiségű hajómotort állítottak ki. Széles kínálatot talált a látogató az itthon is egyre nagyobb teret hódító elektromos jachtok képviselőinél. Új elemként jelentkeztek az idei eseményen az elektromos meghajtású vízi, szabadidős és sporteszközök is, többféle, elektromos motorral hajtott boardot, úszó, pihenőszigetet is találtunk. Az egyik legérdekesebb újdonság talán a Quadrofoil volt, egy elektromos motorral meghajtott kvadszerű, de uszonyokon szárnyaló, páratlan sebességre képes jármű.

Balatoni Hajókiállítás2
A kiállítás az idén ismeretterjesztő szakmai beszélgetésekkel színesítette a programok sorát. A Volvo Kávészünet hajós beszélgetésein a hajózás különböző területeinek szakértőitől hallhattak hasznos tanácsokat, információkat a hajóvásárlásra készülők, vagy épp a bérelt hajóval túrázni készülők, és Litkey Farkas tizenkétszeres Kékszalag-győztes kormányos is vendége volt a kávészünetnek.

Balatoni Hajókiállítás4
Elismerésének és jövőbeni támogatásának egyaránt hangot adott Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára is köszöntőjében. A kiállítás stratégiai partnerével, a Magyar Vitorlás Szövetséggel együttműködésben, az esemény nyitónapján Érdi Mári, Berecz Zsolmbor és Vadnai Benjamin vitorlázó olimpikonokat köszöntötte a hajóstársadalom, akik hazaérkezésük után először itt mesélték el riói élményeiket a nagyközönségnek.

Balatoni hajókiállítás1

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!