Újra mehetünk éjszakai vonattal Horvátországba

2024. március 20.
Címkék :

Az Adria InterCity június 18-tól szeptember 30-ig heti három alkalommal közlekedik a horvát tengerpartra a magyar fővárosból. Budapestről minden kedden, pénteken és vasárnap, Splitből minden hétfőn, szerdán és szombaton indul a vonat.

A 2022-ben a The Guardian által Európa 10 legjobb vasúti élményutazása közé választott járat a Keleti pályaudvarról 18.45-kor indul, a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd a Dinári-hegységben a tengerszint felett közel 900 méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, Splitbe, az óváros és a kikötő közvetlen szomszédságába, ahová 9.49-kor érkezik. A vonat visszafelé Splitből 17.54-kor indul, Budapestre másnap 9.35-re érkezik. A fővároson kívül Székesfehérváron, Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Gyékényesen lehet felszállni, illetve hazafelé leszállni a vonatról.

A 789 kilométeres távon családok, baráti társaságok 4 vagy 6 ágyas fülkében, a párok és a kisebb családok 1–3 ágyas hálókocsi-fülkékben foglalhatnak helyet. A járat minden kocsija légkondicionált. A jegyárban benne van a reggeli meleg itallal, míg a hálókocsiban utazók többféle reggeli menü közül választhatnak. A szerelvényben az út során folyamatosan nyitva tartó étkezőkocsi közlekedik.

Az Adria InterCity járataira a jegyeket március 15-től már meg lehet vásárolni a jegypénztárakban és az Elvira felületén. A fekvőhelyes kocsikba személyenként 49 eurótól, a hálókocsifülkékbe 88 eurótól foglalhatók jegyek. A 6–15 éves korú gyerekek számára 30 eurótól elérhető gyerekjegy váltható. Az együtt utazók privát fekvőhelyes fülkét is foglalhatnak 3–6 utas számára, akár 256 euróért.

A járat népszerűségét mutatja, hogy az Adria InterCity fedélzetén 2021-ben a járványhelyzet ellenére 5500-an utaztak, 2022-ben az utazásszám megduplázódott, 2023-ban pedig már több mint 13 ezren utaztak az éjszakai vonattal a horvát tengerpartra.

Emellett a MÁV-Start idén is elindítja a Retró Istria expresszvonatot, amely Budapest és Koper, illetve Rijeka (Fiume) között közlekedik június 28-tól augusztus 31-ig naponta, ülő-, fekvőhelyes és hálókocsival, erre is rövidesen megkezdik a jegyértékesítést – írta a turizmus.com.

Az út rövid bemutatása:

YouTube video

fotók: mavcsoport.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!