Újabb tűz a bejrúti kikötőben

2020. szeptember 15.
Címkék :

Hatalmas tűz ütött ki múlt héten Bejrút kikötőjében, amelynek során egy gumiabroncsokkal és olajjal teli raktár égett. Augusztus 4-én ugyanezt a területet tarolta le az emlékezetes ammónium-nitrát-robbanás.

A kikötő újonnan kinevezett igazgatója, Bassem Kasissi elmondta, hogy a kigyulladt létesítmény a BCC Logistics által bérelt raktár volt, ami éppen a korábbi robbanás utáni újjáépítés alatt állt. A tűzjelző rendszer még nem működött, amikor a tűz kitört. A helyi tűzoltók és a polgári védelem közel egy napig küzdött a lángokkal.

Fabrizio Carboni, a Vöröskereszt regionális igazgatója közleményében jelezte, hogy ugyanebben a raktárban volt a kikötői katasztrófához kapcsolódó humanitárius élelmiszercsomagok nagy része és mintegy félmillió liter olaj. A kár mértékét még nem lehet megállapítani, de biztosan a komoly zavart okoz majd az ellátásban.

Az ICRC megerősítette, hogy a raktárban lévő élelmiszercsomag-készlet egy része megsemmisült, de a pontos mennyiség még nem ismert. Az augusztus 4-i robbantás óta az ICRC azon dolgozik, hogy az árukat elszállítsák a sérült raktárakból, és mire a mostani lángok felcsaptak, már körülbelül 19 ezer csomagot biztonságba helyeztek.

Libanon igazságügyi minisztere, Marie Claude Najm a tűz okának alapos kivizsgálására szólított fel. Rola Tabsh parlamenti képviselő nemzetközi vizsgálatot követelt a bejrúti kikötőben nemrégiben történt katasztrófák miatt. „Bejrút jelentős része leégett a kormányzati szintű korrupció és arrogancia miatt” – írta Tabsh egy közösségimédia-üzenetben.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!