Újabb turistaadó jöhet Olaszországban

Olaszországban napi adó kivetését javasolják, hogy elriassza a „felelőtlen” látogatókat. A lépésre azért kerül sor, mert a turisták körében legnépszerűbb európai városok is magasabb adókat vezetnek be, hogy visszaszorítsák a tömegturizmust.

Olaszország azt fontolgatja, hogy a nyaralóknak minden eltöltött éjszakáért külön díjat kell fizetniük, miközben vita folyik a törvényhozók között a szállodai szobák esetleges adóemeléséről.
A döntés azon aggodalmakból fakad, hogy a tömegturizmus elűzheti a helyieket, és megváltoztathatja az olasz városok szerkezetét. Daniele Santanche turisztikai miniszter kijelentette: „Megvitatjuk, hogy ez turistaadó valóban segíts-e javítani a szolgáltatásokat, és felelősségteljesebbé tehetjük-e általa a turistákat.”

A jelentések szerint a jelenleg fejenként 1 és 5 euró közötti díjak akár 25-re is felszökhetnek. Az új rendszer szerint a szállodákra hárulna a legtöbb teher, a 100 euró alatti szobák éjszakánként személyenként 5 euró marad. A 100–399 euró közötti szobák díja megduplázódna 10 eurós pluszköltséggel, míg a 400 és 749 euró közötti szobákban 15 eurós többletet kell fizetni éjszakánként. A 750 eurót meghaladó luxusfoglalások esetén a legmagasabb díjat kell alkalmazni.

A turizmus jelentős mértékben hozzájárul Olaszország gazdaságához, az ország GDP-jének körülbelül hat százalékát adja, és csak 2023-ban mintegy 60 millió turista látogatott el az országba. Továbbra is bizonytalan, hogy az új javaslatot mikor bocsátják szavazásra az olasz parlamentben.

Velencében áprilistól júliusig a turistáknak 5 eurót kellett fizetniük az egynapos látogatásuk után. 2021-től a tengerjáró hajók is megtiltották a lagúnába való behajtást. Az olasz város jelenleg Európa egyik leglátogatottabb helye – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!