Újabb régészeti felfedezés a Földközi-tengerben

A Földközi-tenger keleti részének eddigi legnagyobb hajóroncsára bukkantak rá a Patraszi Egyetem kutatói, akik szerint az egykori római hajó, illetve annak remek állapotban fennmaradt rakománya komoly érték lehet, ha meg tudják vizsgálni.

A 35 méter hosszú hajót, illetve az egykor rajta szállított hatezer amforát 60 méter mélyen találták meg Kefalónia partjainál. A kutatók szerint a hajó az időszámítás előtt 100 és időszámítás szerint 100 között süllyedhetett el – ebből a korszakból ez a negyedik legnagyobb roncs, amit valaha találtak a Földközi-tenger mélyén.

A leletet szonárral találták meg, ami az ehhez hasonló roncsok esetén nem egyszerű feladat, a tengerfenéken ugyanis könnyű elsiklani felettük a környezeti tényezők miatt. Azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan mi történik majd a hajóval és rakományával.

Kiemelni rendkívül nehéz és költséges lenne, így első körben csak egy amforát próbálnak meg a felszínre hozni, és megpróbálják kideríteni, hogy mit szállítottak benne – írta az index.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!