Újabb merülőhely nyílt meg a búvároknak

Görögország enyhít a víz alatti műkincseit érintő szigorú szabályozáson és lehetővé teszi, hogy a búvárok lemerülhessenek egyes ókori hajóroncsokhoz.

Eddig csak régészek és különleges engedéllyel rendelkező búvárok csodálhatták meg és tárhatták fel az Égei-tenger mélyén nyugvó ősi hajómaradványokat, mert a hatóságok attól tartottak, hogy kifosztják a páratlan műkincseket.


Az első ókori hajó, amelyet megnyitnak a közönség előtt, az Égei-tenger északi részén elterülő Alonisszosz szigete közelében található Perisztera lesz.


A teherhajó több ezer – minden bizonnyal borral töltött – amforával a fedélzetén süllyedt el a Kr.e. 5. században. A Perisztera hajóroncsban több ezer amfora hever, többségük érintetlenül. Az elmúlt évezredekben a halak, szivacsok és más tengeri élőlények otthonaivá váltak az amforák.


Az ókori hajóroncsnak csak egy kis részét tárták fel, és a szakemberek még mindig nem tudják, hogy miért és miként süllyedt el, illetve szállított-e más értékeket a mintegy négyezerre becsült amforán kívül – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!