Újabb magyar vitorlázó a föld körül

PICTURES OF YESTERYEAR -Managed by PPL PHOTO AGENCY  - COPYRIGHT RESERVED PHOTO CREDIT : PPL Tel: +44(0) 7768 395719  E-mail: ppl@mistral.co.uk Web: www.pplmedia.com ***Circa 1968. the original sign and logo advertising the 1968/9 Sunday Times Round the World Race. The race was won by Robin Knox-Johnston with his 32ft ketch rigged yacht SUHAILI with a time of 312 days. Knox-Johnston was the sole finisher in the race and the first  to sail solo non-stop around the world

Kopár István a Golden Globe Race 2018 elnevezésű szóló földkerülőre készül. A magyar vitorlázók közül ő kerülte meg elsőként a földet egyedül hajózva, egy kikötéssel, és most újabb nagy kihívásra készül. A 2018-ban rajtoló új Golden Globe Race egyik versenyzője lesz.

A Sunday Times 1968-ban hirdette meg az első kikötés nélküli szólóvitorlás földkerülő versenyt, a Golden Globe Race-t, amelynek díjáért végül a később lovaggá ütött Robin-Knox Johnston a világon elsőként vitorlázta körül a földet egyedül, kikötés nélkül. Annak idején kilencen vágtak neki a kalandnak, de csak ő ért célba. Az a verseny volt Vendée Globe elődje. Több Golden Globe Race-t azóta nem rendeztek. Most egy ausztrál vitorlázó ötletére és az ő fő szervezésében születik újjá a verseny.

Istvan-Kopar-sextant-web-edit-1-1200x525

A Don McIntyre által szervezett különleges regattán 2018. június 16-án 12 nemzet 30 kiválasztott versenyzője áll rajthoz egy olyan szóló földkerülésre, amelyen csak 1988 előtt tervezett hosszúkieles, 32–36 lábas hajókkal lehet részt venni, és a versenyzők útjukon csak az egykori verseny idején ismert technikai eszközöket használhatnak. Vagyis nem vihetnek magukkal GPS-t, autopilotot, tehát szextánssal papírtérképeken navigálva kell vitorlázniuk, és a hajójuk kormányzásához csak mechanikus szélkormányt használhatnak.

GGR-Chart_New

A várhatóan fixen felszerelt, a versenyzők által az előrejutáshoz nem hasznosítható, egyirányú kommunikációt jelentő kamerákon kívül semmilyen digitális eszközt nem vihetek magukkal. Még zenehallgatásra is csak kazettás magnót.

Istvan-Kopar-BOAT

Kopár Istvánnak megvan a versenyhez a hajója, egy Tradewind 36 típusú vitorlás, amelynek felújítását már jórészt elvégezte. Természetesen szponzor kerestetik, hiszen egy ilyen versenyen való részvételhez mindent összevetve 350-400 ezer dollár szükségeltetik.

Istvan-Kopar-PROFLE2

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!