Újabb magyar világbajnoki győzelem!

Az aranyérmet ezúttal nem magyar vitorlázó, hanem hazai vitorlamárka szerezte meg a Floridában lezárult Formula–18-as világbajnokságon.

A sarasotai F18 vébé győztese a görög egység, akik Marton Balázs által tervezett és Balatonfűzfőn gyártott vitorlákkal versenyeztek. Iordanis Paschalidis és Konstantinos Trigonis a második versenynapon szerezte meg a vezetést, és onnantól kemény küzdelemben, mégis magabiztosan őrizték meg pozíciójukat a világbajnokság záró napjáig.

Az 1D – One Design Sails alig három éve létező vitorlamárka, amely a Balaton mellől látja el a világ katamaránosait vitorlákkal. Rövid múltjuk során már Formula 16, Tornado osztályokban is világversenyek dobogóira juttatták a vitorlázókat, idén az F18 osztály Európa-bajnoki és immár világbajnoki címét is magukénak tudhatják. Ezekben a hajóosztályokban hasonló vetélkedés folyik, mint a Forma–1-ben a konstruktőrök világbajnoksága, így a mostani, görögök által megszerzett világbajnoki cím jelentős eredménynek számít.

A 78 induló egységből 18 hajó, azaz a mezőny 23 százaléka 1D Sails vitorlákkal versenyzett. A magyar csapat, Diószegi Zoltán és Jankovics Gábor a 20. helyet szerezte meg. Ez az eddigi legjobb hazai katamarános eredmény.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!