Újabb magyar sportdiplomáciai siker

Kiemelkedő sportdiplomáciai eseménynek ad otthont Balatonfüred, ahol április 1. és 3. között tartják a nemzetközi vitorlás szövetség, a World Sailing idei Training and Development szimpóziumát.

A rendezvény keretében a vitorlázás fejlesztése, az együttműködés, a fiatal vitorlázók képzése, a versenyszervezés, az edzői tevékenység, az önkéntesség, a marketing és promóció, a stratégiatervezés, valamint a paravitorlázás fejlesztése témaköröket érintik.


A szimpózium szervezője a Magyar Vitorlás Szövetség, de a vitorlássport promóciójához segítséget nyújtott a Magyar Olimpiai Bizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma is. A hivatalos megnyitón Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke a bizottság és az MVSZ közötti magas szintű együttműködésről beszélt. A MOB minden támogatást megad a Magyar Vitorlás Szövetségnek és kiemelte, hogy 2018-ban Berecz Zsombor személyében első ízben nyert világbajnoki címet aktív olimpiai osztályban magyar versenyző.

A World Sailing alelnöke, Nadine Stegenwalner azt emelte ki, hogy a szimpózium nagy segítséget jelenthet a résztvevő országok fejlesztési elképzeléseinek megvalósításában. A jövő vitorlázógenerációinak oktatása és edzése meghatározó a vitorlázás jövője szempontjából, ebben a folyamatban pedig kulcskérdés az edzők és oktatók tudásának és módszereinek fejlesztése. Bóka István, Balatonfüred polgármestere elmondta, hogy a város a magyar vitorlázás fellegvára, és ezt a szerepet erősíti majd az a hamarosan beinduló beruházás, amelynek nyomán a Magyar Vitorlás Szövetség minden igényt kielégítő bázishoz jut. Ez tovább erősítheti a fejlesztési és képzési potenciált is.

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára az utánpótlás-nevelésben elért eredményeket ismertetve közölte: az elmúlt években komoly fejlődés ment végbe ezen a területen. A serdülőkorban lévő versenyzők száma 18, az ifjúsági korosztályokban lévőké 56 százalékkal nőtt az utóbbi öt évben, az oktatást biztosító Vitorlás Suli Programhoz pedig már 21 intézmény csatlakozott.

Holczhauser András utalt arra, hogy az MVSZ által koordinált, 2013-ban indult Vitorlás Suli Program keretében – a World Sailing és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szakmai segítségével – létrejött Development of National Sport Structures támogatási rendszernek megfelelő oktatást kapnak az utánpótláskorú versenyzők. Ez egy nemzetközileg elfogadott, standardizált, gyakorlatorientált képzés a sportolóknak és az edzőknek, valamint a vitorlásiskolák működését is szabályozza. A DNSS segítségével a legmagasabb nemzetközi szakmai kritériumoknak megfelelő egységes és gyerekközpontú oktatási tematikához jutnak a magyarországi vitorlásiskolák, ezen túl a program kiemelt figyelmet fordít a biztonságra és a sportolói bázis kiszélesítésére is – olvasható a Magyar Vitorlás Szövetség közleményében.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!