Újabb leletek az inkvizíció korából

Két 500 éves vas hajóhorgonyt találtak Mexikóban az egykori spanyol kolónia, Villa Rica közelében, a tenger fenekén.

A vasmacskákat 10-15 méter mély vízben, egyméteres üledékkel borítva fedezték fel az Antigua városnál, Veracruz kikötővárostól északra. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy Cortés elsüllyesztett hajóihoz tartoztak volna, de a horgonyok nagyon hasonlítanak arra az ugyanebben térségben tavaly előkerült vasmacskára,amelyen megtalálták a fa keresztborda maradványát, amely 1450 és 1530 között készült Észak-Spanyolországban honos tölgyfaféléből. A vasmacskák fekvése arra utal, hogy egy flottához tartoztak.

Cortésé után nem sokkal egy másik spanyol expedíció is érkezett a térségbe, így a hajóhorgonyok származhatnak ettől a másik flottától is. Sőt, a spanyol hódítás kezdeti korszakában Villa Rica forgalmas kikötő volt, amelyben 1600-ig sok más hajó meg fordult.

A legnagyobb megtalált hajóhorgony csaknem 4 méter hosszú és 1,6 méter széles. A vasmacskákat a dokumentálás után visszatemették a tenger mélyére, hogy ott továbbra is változatlan állapotban maradjanak fenn. A vasmacskák felfedezése megerősíti, hogy jó helyen kutatnak a spanyol hódítás nyomai után – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!