Újabb hat hely kelt el a 2024-es párizsi olimpiára

2023. október 3.
Címkék :

A Hangcsouban megrendezett 19. Ázsiai Játékok vitorlásversenyein hat újabb hely talált gazdára a 2024-es párizsi olimpiai játékokra.

Szingapúr, Malajzia, Kína, Hongkong és Thaiföld iratkozott fel az olimpiai résztvevők listájára, az egyszemélyes férfi dingi kvalifikációs helye Szingapúrhoz került, Malajzia ezúttal az egyszemélyes női dingiben biztosította rajthelyét. Kína a férfi, Hongkong a női szörfösöknél szerzett egy-egy helyet, Thaiföld a férfi és a női kite versenyszámokba jutott be. Mindez akkor lesz végleges, ha a World Sailing hivatalosan is megerősíti a pozíciókat. Az Ázsiai Játékok utolsó napján nem tudtak futamokat rendezni az addig egyébként kiváló helyszínen, Ningbóban, így az összes kvalifikációs hely a hét korábbi eredményei alapján dőlt el.

Női dingi
A 2024-es párizsi versenyre Malajzia biztosította be a helyét, a World Sailing Emerging Nations Program (ENP) egyik friss diplomás versenyzőjének teljesítménye nyomán. Nur Shazrin Mohamad Latif aranyérmet nyert ILCA 6 kategóriában, mindössze néhány héttel azután, hogy az ENP támogatásával részt vehetett az Allianz Vitorlás világbajnokságon (ez volt az a regatta, ahol Érdi Mári világbajnok letta szerk.). A hongkongi Stephanie Norton végzett a második, a szingapúri Jing Hua Victoria Chan a harmadik helyen.

Férfi dingi
Ryan Lo – a koreai Jeemin Ha és az indiai Vishni Saravanan előtt végezve – szerezte meg az ILCA 7 férfi dingi aranyérmét, egyúttal biztosította, hogy Szingapúr ott lesz a jövő évi olimpián a rajtvonalon: „Nagy megkönnyebbülés számomra, hogy az országomnak helyet szereztem az olimpiára. Egyelőre az a célom, hogy a következő egy évben megpróbáljak mindent megtenni a további fejlődés érdekében. Hosszú út vezetett idáig – 19 éve kezdtem vitorlázni –, nagyon hálás vagyok a családom, a barátaim és az egész szingapúri rendszer támogatásáért.”

Férfi szörf
Bi Kun örülhetett az aranyéremnek és hogy a férfi szörfösöknél olimpiai helyet szerzett Kínának – pláne miután az Allianz vitorlás-világbajnokságon elmaradt saját várakozásaitól. A 2020-as tokiói bronzérmes és a 2018-as Ázsiai Játékok szörfös bajnoka így nyilatkozott: „Jobban örültem volna neki, ha a múlt hónapban, a hágai világbajnokságon biztosítom az olimpiai kvalifikációt, de újra megnyerni az Ázsiai Játékokat elég nagy eredmény, érdemes megünnepelni.”

Női szörf
A hongkongi Ma Kwan Ching második helyen végzett a kínai Huang Xianting mögött, így biztosította hazája számára az olimpiai kvalifikációt, harmadik lett a thaiföldi Aticha Homraruen.

Férfi és női kite
A férfiaknál a világbajnok Max Maeder (SGP) lett a Formula Kite verseny egyértelmű győztese a második helyezett Zhang Haoran (CHN) előtt. Mivel azonban Szingapúr és Kína már biztosította az olimpiai kvalifikációt, a 2024-es párizsi hely Thaiföldre került Joseph Weston bronzérmének köszönhetően.
Thaiföld a nőknél is megszerezte az olimpiai kvalifikációt, miután Benyapa Jantawan ezüstérmet szerzett Ningbóban. A kínai Chen Jingyue mögött második lett, őt a koreai Yongeun Lee követte a harmadik helyen.

David Graham, a World Sailing vezérigazgatója elismerően nyilatkozott a 19. Ázsiai Játékok kiváló vitorláshelyszínéről, valamint az eseményről: „A vitorlásközpont világszínvonalú, legyen szó akár a sportolók és a hivatalos személyek számára kialakított létesítményekről, akár a hajók tárolására szolgáló területről, akár a szép, védett kikötőről, ahonnan indulva a hajók kijuthatnak a pályákhoz. Elakadt a szavam, amikor először beléptem ide. Az Ázsiai Játékok vitorlásversenyének szervezése első osztályú, a helyiek és a más országokból érkezett szakemberek csapattá kovácsolódtak és fantasztikus munkát végeztek.”

Eredménylista.

A szingapúri versenyzők fogadása hazaérkezéskor:

YouTube video

(forrás: World Sailing, fotók: english.news.cn, channelnewsasia.com, asiansailing.org)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!