Újabb fejlesztések a Tisza-tónál

A Tisza-tónál két kilátó építésébe kezdett a Békatutaj Egyesület, s mindkettő kizárólag vízen lesz megközelíthető.

Az egyik kilátó a Csapói Holt-Tisza partján található szigeten épül, amelyen korábban is volt egy madármegfigyelő torony. Az új kilátó a nádasban kap helyet, így láthatóvá válik az egész Poroszlói-medence és a Csapói Holt-Tisza.

A másik az újlőrincfalvi Neptun kikötőhöz és a Ravasz-háthoz közel, egy hínárral benőtt kis öbölben található. A kilátó különlegessége lesz, hogy nem szárazföldön áll, a vízi járművekkel közvetlenül alatta lehet majd kikötni.

Mindkét kilátó kilenc méter magas lesz. A tervező, Komáromi Tas a modern, de tájba illeszkedő megjelenés mellett nagy hangsúlyt helyezett arra, hogy a szerkezet minél tartósabb legyen. Az alapjukat ezért négy méter hosszú horganyzott acél talajcsavarok képezik, a felépítmény pedig vörösfenyőből készül. A csomópontokban szintén horganyzott acélszerkezetek biztosítják a kilátók stabilitását.

A két kilátó, a két palló és a pihenőpadok építésére a Révész Máriusz által vezetett Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda 35 millió forint költségvetési támogatást biztosít – írta az ilovetiszato.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!