Új világcsúcs földkerülésben

2017. január 27.
Címkék :

Francis-Joyon-va-tenter-de-s-emparer-du-Trophee-Jules-Verne-a-l-automneA Francois Joyon irányította öttagú francia csapat 40 nap alatt hajózta körbe a földet, és ezzel új világcsúcsot állított fel.

Az Idec Sport nevű trimarán csütörtök reggel haladt át a franciaországi Ouessant szigeténél a képzeletbeli célvonalon, ezzel 40 nap 23 óra 30 perc és 30 másodperc alatt teljesítette a több mint 24 ezer mérföldes távot.

SAILING - SOLO RECORD ATTEMPT IDEC - LA MAURICIENNE - LORIENT (FRA) - 17/10/2009 PHOTO : FRANCOIS VAN MALLEGHEM / DPPI / IDEC TRIMARAN IDEC - SKIPPER : FRANCIS JOYON (FRA) - FIRST SOLO RECORD ATTEMPT BETWEEN PORT-LOUIS (FRA) AND PORT-LOUIS (MAURITIUS)

A 60 éves Joyon az ugyancsak francia Loick Peyron és csapata 2012-es rekordját adta át a múltnak a Jules Verne Trophy keretében. A korábbi csúcs 45 nap 13 óra 42 perc és 53 másodperc volt.

maxresdefault

A Jules Verne Trophy kiírását a híres francia író Nyolcvan nap alatt a Föld körül című regénye ihlette, Joyonék most éppen feleennyi idő alatt vitorlázták körbe a bolygót. A verseny első csúcstartója a francia Bruno Peyron volt 1993-ban 79 nap és 6 órával.

Francis-Joyon-va-tenter-de-s-emparer-du-Trophee-Jules-Verne-a-l-automne

A szóló földkerülő csúcsot a francia Thomas Coville tartja, aki trimaránjával tavaly karácsony előtt ért célba 49 nap 3 óra 7 perc és 38 másodperc után. Egytestű hajóval a rekorder a szintén francia Armel Le Cléach, aki 74 nap 3 óra 35 perc 46 másodperccel nyerte meg a Vendée Globe vitorlásversenyt.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!