Új turisztikai attrakció Horvátországban

A most átadott Pelješac híd, amellett, hogy lehetővé teszi Horvátország déli részével a közúti összeköttetést, önálló turisztikai attrakcióként is hatalmas figyelmet kap, és várhatóan tovább élénkíti a turisztikai keresletet a déli régióban.

Az új híd 55 méter magasan ível át a szárazföld és a Pelješac-félsziget között 2,4 kilométeren át, így a boszniai tengerpartot kikerülve teremti meg az összeköttetést a Horvátországhoz tartozó Adria-parti területek között. Andrej Plenković horvát miniszterelnök történelminek nevezte az átadás napját, szavai szerint újra egyesült két horvát terület, ami óriási jelentőségű esemény az ország számára, mert a híd több idegenforgalmi, gazdaság, közlekedési és ellátási gondot megold.

Arról még korai lenne beszélni, hogy a híd milyen közvetlen és konkrét hatással lesz a távoli déli úti célok turizmusa számára, de bizonyosan csökkenti fogja a déli országrész turizmusának függőségét a légi közlekedéstől.

Bár Dubrovnik-Neretva megye legfontosabb turisztikai piacai közé Nagy-Britannia és az USA tartozik, sok turista érkezik Németországból, Lengyelországból, Franciaországból és Szlovéniából, illetve belföldről is, tehát nagyobb kereslet és több vendég is várható ezekről a piacokról. Mindez jól illeszkedik Horvátország mint jól pozicionált és elismert, magas színvonalú autós úti cél imázsába.

Puskával: Andrej Plenković horvát miniszterelnök

Az év eddigi szakaszában 838 ezer turistát és mintegy 3,6 millió vendégéjszakát számláló Dubrovnik-Neretva megye turistaforgalmi mutatói 141, illetve 108 százalékkal haladják meg a 2021-es év azonos időszakát, míg a 2019-es rekordév eredményeihez képest a turisták száma 70, a vendégéjszakák száma pedig 81 százalékon áll.

Júliusban eddig a közel 305 ezer turista több mint 1,5 millió vendégéjszakát töltött a megyében, ami 48 és 41 százalékos növekedés 2021-hez képest, míg 2019 júliusához képest 87 százalékon áll a turisták, illetve 92 százalékon a vendégéjszakák száma – írta a turizmus.com.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!