Új turistalátványosság Tihanyban

Megmentették és teljes egészében renoválták a tihanyi apátság 200 éves barokk magtárának tetőszerkezetét, így júniustól egy modern, mutatós turisztikai fogadóközpont várja a félszigeti településre látogatókat.

Mivel a beruházás az eredeti tervekhez képest többletköltséggel járt, az önkormányzatnak 76 millió forint célzott támogatásra is szüksége volt az egyedülálló műemléki épület megújításához.

A település legnagyobb tömegű építményeként jegyzett magtár értékeinek megőrzéséhez és a község arculatának gazdagításához már korábban is indokolt lett volna az egykori apátsági pajta rendbetétele, ám az – köszönhetően a Magyar Falu Program támogatásának – csak a múlt ősszel kezdődhetett meg.

A kivitelező cég már a belső terek kialakításán dolgozik, rendbe hozzák az ikonikus épület melletti udvart, és a zöldterületek előkészítésére is nagy gondot fordítanak. Az épület földszintjén egész évben nyitva tartó kávézó várja a vendégeket. Ezt a majdani bérlő igényei szerint alakítják ki, az első és a második emeleten pedig egy kiállítások megrendezésére alkalmas helyiség és egy 80 férőhelyes közösségi tér kínál látnivalót, illetve találkozási lehetőséget.

Egy kézműves termékeket árusító bolttal is találkozhatnak a magtárba betérő látogatók, nyártól pedig az épület a település turisztikai központjaként is funkcionál majd. Emellett itt jutnak információhoz a látogatók Tihany múltjának értékeiről, mivel a Tourinform-iroda is az épületbe költözik – írta a Tihanyi Visszhang.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!