Új típusú vitorlás-világbajnokság: SSL Gold Cup

Az SSL Gold Cupot az idén november 10. és december 3. között rendezik meg Gran Canaria szigetén a Real Federación Canaria de Vela közreműködésével.

A labdarúgó-világbajnokság által inspirált SSL Gold Cup lehetővé teszi, hogy kiderüljön, melyik a legjobban vitorlázó nemzet. Az esemény célja, hogy a nemzetek közötti sportos és barátságos küzdelem négyévente a vitorlázás hatalmas sportrendezvénye és médiamegjelenése legyen. Más sportágak nagy világkupáihoz hasonlóan az SSL Gold Cup is esélyegyenlőségi esemény lesz, társadalmi, földrajzi, pénzügyi vagy kulturális megkülönböztetés nélkül. A feltételek minden csapat számára azonosak, egyforma versenyhajókkal (SSL47) és a képzés minden csapat számára ingyenesen elérhetővé válik.
Gran Canarián 40 csapat versenyez majd az SSL Gold Cup döntőjében. A világ legjobb 24 vitorlás nemzetének (köztük Magyarország) tagjai az SSL ranglistáról, további 16 csapat a 2022 májusa és júliusa között megrendezett selejtezősorozatból jutott be. Akárcsak a labdarúgás csúcseseményén, minden csapat a saját nemzetének színeit és emblémáit viseli majd. Minden csapatban 11 sportoló szerepel, ami több mint 400 vitorlázót jelent.

A Kanári-szigeteken található helyszínt kiváló szélviszonyok, napsütés és 20 Celsius-fok körüli hőmérséklet jellemzi az adott időszakban, így ideális helyszín az SSL Gold Cup megrendezésére. Az Anfi del Mar jól bevált a nagy nemzetközi események megrendezésében, a nemzetközi utazók számára Gran Canaria repülőtere mindössze fél óra alatt elérhető, és rendszeres járatok kötik össze a világ több nagy repülőterével.

Luis Doreste, az SSL Gold Cup esemény nagykövete és a spanyol SSL csapat kapitánya: „Nagyon örülünk, hogy az SSL Gold Cup első kiadását Spanyolországban, Gran Canarián rendezik, egy olyan szigeten, amely nagy hajózási hagyományokkal büszkélkedik, és ahonnan nagyszerű vitorlázók kerültek ki. Remélem, hogy ez egy nagyszerű esemény lesz, ahogyan eddig is volt a korábbi regatták esetében, amelyeken a különböző csapatok az elmúlt években részt vettek. Reméljük, hogy a regatta sok rajongót vonz majd!”

Paul Cayard, amerikai vitorlázó legenda, aki korábban nyert Louis Vuitton kupát és Volvo Ocean Race-t is: „Az SSL Gold Cup olyan esemény, ami hiányzott a vitorlázásból, új kihívást jelent a vitorlázóknak és univerzálissá teszi a sportágat”.

A 2023-as SSL Gold Cup előzetese:

YouTube video

(fotók és forrás: starsailors.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!