Új szigetek jelenhetnek meg Koppenhágában

A dán főváros új típusú parkokkal kívánja feldobni Koppenhága közterületeit, reagálva a közösségi részeket fenyegető ingatlanfejlesztésekre, valamint a tengervízszint-emelkedésből fakadó problémákra.

A Statens Kunstfond és a Havnekulturpuljen ötlete alapján Marshall Blecher és a Studio Fokstrot építésziroda mesterséges szigetek ötletével állt elő, sőt, elkészítették a prototípust is, a CPH–01 kódjelű platformot, amelynek közepén egy hársfa áll. Az akár egy lakatlan sziget metaforájaként értelmezhető 20 négyzetméternyi tér 2018 óta látványosságként is funkcionál, és a tervek szerint hamarosan további darabok (CPH–02, CPH–03 stb.) követik. Minden szigetnek meglesz a maga funkciója – úszásra kijelölt zóna, lebegő kert vagy szauna, kagylófarm, hajós kávézó –, amiket ingyen lehet majd használni, érkezzen a vendég akár kajakkal, vitorlással, esetleg a GoBoat valamelyik hajójával.

Nyaranta a szigetek a kikötő kevésbé felkapott részeire mozgathatók, lehetőséget teremtve ezáltal az elvonulásra, valamint az eldugott környékek felfedezésére. Télen vagy rendezvények alkalmával pedig az elemek összekapcsolhatók, jól használható, nagyobb egységet alkotva.

Videó a CPH–01-ről (és a további tervekről):

YouTube video

(fotók és forrás: copenhagenislands.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!