Új rakétákkal hasítanak a vízi rendőrök a Balatonon

Látványnak impozáns, munkaeszköznek korszerű, rendőri és mentőtevékenység ellátásához a legmodernebb technikát felvonultató a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság (BVRK) öt vadonatúj kisgéphajója (gumimotorosa).

A meglévő balatoni flottát erősítő motorosok július elején érkeztek meg a tóra. Munkába állításuk után a vízirendészek még nagyobb hatékonysággal, a korábbinál is jobb reakciókészséggel tudják ellátni feladataikat.

Az öt hajó egyforma, 7,5 méteres Zodiac testtel és 250 lóerős Suzuki motorral rendelkezik, világszínvonalat képviselnek. Ezt a viharálló konstrukciót használják hasonló célokra számos országban, nemcsak tavakon, de folyókon és tengerek partközeli vizein is.

A hajótestet nagy szilárdságú gumiballon veszi körbe, így jelentős stabilitást garantál. A rugalmas oldalfal megkönnyíti a vízből mentésekben a bajba jutott személyek fedélzetre emelését is. A hajótesthez a piacon fellelhető egyik leginkább környezetbarát erőforrás és a hajótest magyarországi összeszerelő üzemben talált egymásra, itt kapta meg a hajó speciális berendezéseit is. A jó lóerő-önsúly arányt mutató egység a szállított személyek számától függően akár 75-80 kilométer/órás végsebesség elérésére is képes, ez a tempó lehetőséget ad arra, hogy a Balaton-parti vízirendészeti őrsökre szétosztott hajókkal a vízfelület minden pontja gyorsan elérhető legyen. A 310 literes üzemanyagtank szavatolja, hogy a hajó egész napos szolgálatot tudjon ellátni, nem állhat elő olyan helyzet, hogy benzinvételezésért meg kelljen szakítani egy adott tevékenységet.

Amitől egy hajó rendőrhajó lesz, azok a speciális felszerelései. Több évtizedes balatoni hajózási és rendőrszakmai tapasztalatokat figyelembe véve szerezték be a csónakok helymeghatározó-berendezéseit, megkülönböztető jelzéseit. GPS-navigáció, radar is segíti a tájékozódást, a többkörös rendszer éjjel és ködben is hathatós segítséget nyújt a személyzetnek. A hajókat szonárral szerelték fel, ami eltűnt személyek, víz alatti tárgyak felkutatásában segíti a rendőröket. A megkülönböztető jelzés LED-es technika, messziről is jól észrevehető. Ugyancsak erős, jól használható fényt ad a keresőreflektor, az integrált hangosbeszélő segítségével 400-500 méterre is jól hallhatóan tudnak kommunikálni a vízi zsaruk.

A hajótesten belülről elérhető kötési pontok vannak, így a hajó személyzete gyorsan, komfortosan maga mögé tudja venni a mentésre szoruló vízi járműveket. Szükség esetén egyszerre akár 15 vízbe esett embert is a fedélzetére vehet.

A hajók középtávú célokat szolgálnak, 10-15 évig jelentősebb beavatkozások nélkül tudják ellátni napi feladataikat. Járőrtevékenységek, mentési feladatok, kísérések, kutatások, ellenőrzések, helyszínbiztosítások során számol velük a BVRK vezetése, a tóhoz érkezők biztonságának minél tökéletesebb garantálása érdekében.

(police.hu)

 

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!