Új ötlet a Velencei-tó vízpótlására

Újabb lépés következik a Velencei-tó vízszintjének emelése érdekében, ugyanis az optimálistól még legalább 50 centiméternyire van a jelenlegi vízállás.

A kormányhivatalt és az érintett hatóságot is megkeresik, hogy a csákvári szennyvíztisztító telep tisztított vizét ne egy másik vízgyűjtő területre, a Váli-víz vízgyűjtőterületére juttassák el egy 12 kilométeres vezetéken keresztül, hanem a Velencei-tó vízgyűjtő területére.

A tervek szerint erre úgy kerülhet sor, hogy a Csíkvarsai réten továbbhaladva, további természetes módon tisztulva kerülhet a víz a Velencei-tó területére. Ez napi 800 köbméter vizet jelent. Ezzel párhuzamosan a csákberényi szennyvíztisztító telep is felmerült, amely hasonlóképpen idegen vízgyűjtőterületre pumpálja nyomott vezetéken keresztül a tisztított vizet – ez is bekerülhetne a Velencei-tó vízgyűjtőterületére, hasonlóan további természetes tisztuláson keresztül. Ez további napi 200 köbméter vizet jelent.

Tehát napi 1000 köbméter vizet tudnak majd kormányozni a Velencei-tó területére. Minden csepp vizet megpróbálnak itt tartani annak érdekében, hogy elérhessék a kívánt vízállást, ami már közeledik, bár az optimálistól – a mostani közel 110 centiméter ellenére – még 51 centi választja el a Velencei-tavat – írta a feol.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!