Új nevet kap a csodálatos sziget

Az ausztráliai Queensland államban, Brisbane-től 250 kilométerre északra található a világ legnagyobb homokszigete. Ez a hely Fraser-sziget néven ismert, de hamarosan megváltoztatja a nevét.

A Fraser nevet az angol gyarmatosítók ragasztották a 120 kilométer hosszú és 25 kilométer széles szigetre, de a Butchulla Aboriginal Corporation elnöke, Jade Gould kijelentette, hogy az új név K’gari lesz, amely az ausztrál őslakosok 500 beszélt nyelve közül Butchulla nyelven azt jelenti, hogy Paradicsom.

Az UNESCO-örökségnek örvendő sziget lakossága hosszú éveken át kampányolt az új elnevezésért. Nem hivatalos névváltoztatási ceremóniát már tartottak, amelyen részt vett Meaghan Scanlon, queenslandi környezetvédelmi miniszter is, aki szerint az új név csak az első lépés egy olyan folyamat irányában, amelynek célja a Butchulla nép földjéhez fűződő kötelékének tiszteletben tartása.

A jelenleg hivatalosan Fraser-szigetnek nevezett hely az egyetlen a Földön, ahol növényzet nő a homokdűnéken 200 méter felett. Igazi érintetlen gyöngyszem, olyannyira, hogy az utak maguk a strandok, amelyeket csak terepjárókkal lehet bejárni. Ideális hely a nyugalom szerelmeseinek és azoknak, akik értékelik a hosszú, homokos partszakaszokat, tavakat, folyókat és vad erdőket – írta a travelo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!