Új koncepció az aligaligeti fejlesztésben

Balatonvilágos Község Önkormányzatával kezdeményeztek egyeztetést az egykori Club Aliga új tulajdonosai. A megbeszélésen a Bayer Property Zrt. képviselői felvázoltak egy három ütemben tervezett fejlesztési koncepciót, amelyben szerepel a leromlott állagú kikötő rekonstrukciója, strandfejlesztés, lakóingatlanok építése és egy főtér létrehozása.

Az egyeztetés egyik legfontosabb üzenete, hogy a terület reorganizációja során kiemelt figyelmet kap a környezet megóvása, a funkciók megtartása és az emberközpontú fejlesztési irányok teljesítése. A létrejövő újrahasznosított településrész továbbra is bejárható marad, és megtartja közfunkcióját. A lakosság részéről megfogalmazott parthoz való lejutás lehetőségét a beruházó a jövőben is biztosítja.

Az Aligaliget teljes, 47 hektáros területére vonatkozó beruházás értéke meghaladja a 100 milliárd forintot, ebből a fejlesztő közel 10 milliárd forint értékű, közcélú infrastrukturális fejlesztést is tervez megvalósítani. Az elkövetkezendő időszakban a beruházó elvégzi a kikötő régen várt átépítését és bővítését, korszerűsíti a strandot, emellett lakó-, illetve üdülőingatlanokat épít.

A tervek között szerepel egy Agóra létrehozása is szolgáltató, kereskedelmi és vendéglátóipari létesítményekkel, amely főtér funkciójával integrálja a létrejövő Aligaligetet a település egészéhez, ezzel fontos közösségi funkciót is ellátva.

A képviselő-testület a területre vonatkozó kormányrendelet nyújtotta beépítési lehetőségek kapcsán kifejtette, hogy az nem összeegyeztethető a település érdekeivel. A terület tulajdonosa szerint a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében meghatározott építési paraméterek tekintetében önkorlátozó módon, a beépítési maximumokat nem meríti ki.

A felek a közös érdekek figyelembevételével, transzparens módon, folyamatos egyeztetések mellett működnek együtt a jövőben. Balatonvilágos a fejlesztés által nem csak adóbevételekkel és az infrastruktúra jelentős javulásával gyarapodik, hiszen az Aligaliget településrész létrejöttével vonzó turisztikai lokációvá léphet elő – írta az origo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!