Új kompok és katamaránok jönnek a Balatonra

2021. január 24.
Címkék :

Mintegy 5,7 milliárd forint értékben megkezdődik két 45 méteres komp és két 35 méter hosszú katamarán gyártása a Balatonra, miután eredményesen zárult a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. novemberben indított nyílt, európai uniós közbeszerzési eljárása.

A kiírásra egyetlen érvényes ajánlat érkezett, a nyertes pályázó a felvidéki, komáromi székhelyű SAM Shipbuilding and Machinery vállalat. A gyártó feladata a tervek elkészítése, az engedélyek beszerzése, a hajók legyártása és Balatonra szállítása, a végszerelés, valamint a kész hajók átadása.

A fejlesztést történelmi léptékűnek nevezi a balatoni hajózás életében a Bahart, megjegyezve, hogy az új hajók várhatóan 2022 tavaszára készülnek el, illetve ekkor bocsáthatják vízre azokat. Arról, hogy milyen hajók jöhetnek a Balatonra, ide kattintva olvashat.

A 15,9 millió eurós beszerzés a kormány csaknem 6,6 milliárd forintos tőkeemeléséből a Bahart-hajóflotta megújításának első üteme lesz, része a társaság 2030-ig tervezett teljes modernizációs folyamatának. A kompok és katamaránok beszerzésén túl a következő években megújulnak a kikötők és a révállomások is.

(MTI)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!