Új-Kaledónia és a világ legnagyobb lagúnája

utazas_uj_kaledonia_01Új-Kaledónia a harmadik legnagyobb csendes-óceáni sziget, mely Ausztrália és Új-Zéland „között” helyezkedik el. Területe 19 000 km², mely több részből áll. A fő szigetrész a Grande-Terre, amely a leggazdagabb, legszebb és legsűrűbben lakott területe.

Továbbá a Loyauté szigetek, Pins-szigetek ahol a fenyőfák felváltják a kókuszpálmákat, Belep és még rengeteg kis szigetecske. Lofou vagy Maré szigete kicsit vadregényesebb, magányos és érintetlen partszakaszokkal büszkélkedhetnek.

Itt található a világ legnagyobb lagúnája, mely 2008. július 8-tól felkerült az UNESCO Világörökségének listájára. Ez az első a francia tengerentúli területek kincsei közül. A 23.000 km2 területű lagúnának, közel 15.000 km2 –es területe büszkélkedhet ezzel a nemzetközi elismeréssel.

utazas_uj_kaledonia_02Az 500 km hosszú és 50 km széles sziget sokszínűségével hódít: fürdőhelyei, hegyei, állatvilága csodálatot váltanak ki. 1 600 km hosszú korallzátonya, csodálatos kékes-zöld vize, aranyszínű homokos partjai, és változatos tájai fogadják az idelátogatókat. A part egyes szakaszainál a korallzátony csupán néhány km-re található a szárazföldtől, máshol viszont akár 65 km-es távolságra is. Növényzete és állatvilága egyedülálló a világon: több, mint 1000 különböző hal és 6500 egyedülálló gerinctelen tengeri élőlény.

Koné-tól északra húzódik a természetes állapotában megőrzött erdős terület. A levegőből látható, ahogy a növényzet egy szív alakot formál. Yann Arthus-Bertrand „Cœur de Voh” című képe bejárta a világot.

AKTÍV KIKAPCSOLÓDÁS
A Csendes-óceán szívében számos lehetőség van a vitorlás és hullámlovas sportok gyakorlására: Nouméa melletti Tenia szigete, Bourail stb. Búvárkodásra is sok vonzó helyszín létezik, főként a Loyauté-szigeteknél található Lifou és Ouvéa területe varázslatos korallokkal, egzotikus halakkal és mesélő hajóroncsokkal is. Ha víz alatti élményre vágyik, ajánlatos a Nouméa-i Fortunes de Mer Alapítványt felkeresni.
Egyéb csodák is várják az érdeklődőket az l’île des Pins szigetnél és délen a Prony öbölben, ahol megfigyelhetjük a cetek vándorlását szeptember és október hónapban.

utazas_uj_kaledonia_05Új-Kaledóniában azonban nem csupán a vízi sportokra van lehetőség. A szárazföld észak-nyugati partszakaszának száraz síksága egy igazi western vidékre hasonlít. Bourail körül több szarvasmarha- és lótenyészet is található. Lehetőség van lovas kirándulásokra is, hiszen számos farm áll lovaikkal szolgálatra készen .
Az Új-Kaledóniában található lagúna felkerült az UNESCO híres Világörökség listájára. Ez az első ilyen elismerés, melyet francia tengerentúli terület kapott. A 23.000 km2 nagyságú új-kaledóniai lagúnának közel 15.000 km2-es része kapta ezt az elismerést. A lagúna immár a 33. francia elismertje a listának, de csak a második természeti képződmény a korzikai Porto-öböl mellett (a többi mind műemlék).

Az Unesco több új-kaledóniai területet minősített a világörökség részének: a lagúnát, a korallzátonyt és a mangrove mocsárerdőt:
• Délen, a Nagy Déli Lagúna és a nyugati parti zóna,
• Északon, az északi és a keleti parti zóna és az Nagy Északi Lagúna,
• a Loyauté szigeteknél az Ouvéa és a Beautemps-Beaupré korallszigetek,
• Entrecasteaux korallszigetek.

utazas_uj_kaledonia_04Az Unesco minősítéséhez a következő feltételeknek kellett megfelelni:
• Kiemelkedő ökológiai és biológiai folyamat az ökorendszer fejlődésének fenntartásához.
• A helyszínek eredeti formájának megőrzése.
• Egyedülálló természeti szépség.
• A Földtörténet kiemelkedő természeti példái legyenek.
Ez a nemzetközi elismerés óriási lehetőség Új-Kaledónia számára, aki beletartozik azoknak az országoknak az elit csoportjába, melyek „kiváló természeti” minősítést élveznek. Ilyenek pl. a norvégiai fjordok és a Galapagos-szigetek is.
Új-Kaledóniában található a világ legnagyobb lagúnája, 1.600 km hosszú korallzátonnyal övezve. A part egyes szakaszainál a korallzátony csupán néhány km-re található a szárazföldtől, máshol viszont akár 65 km-es távolságra is. Növényzete és állatvilága egyedülálló a világon: több, mint 1000 különböző hal és 6500 egyedülálló gerinctelen tengeri élőlény.

MELANÉZ CIVILIZÁCIÓ
James Cook kapitány 1774-es megérkezése után hamar francia gyámság alá került Új-Kaledónia, mely fontos tengeri állomás volt. A melanéz bennszülöttek száma gyorsan fogyatkozott. Poya területén számtalan kőzet, szimbolikus és geometriai motívumokkal ellátott sziklakarcok őrzik a melanéz civilizáció emlékét. Mindenképp érdemes ellátogatni a völgyekben élő melanéziai törzshöz, felfedezni az ősi kultúrájukat.

utazas_uj_kaledonia_03

Új-Kaledónia multikulturális sziget, ahol békésen megfér együtt paradicsomi környezetben a melanéziai (óceániai), európai, ázsiai hagyomány. Érzelemben, természeti adottságokban és vendégszeretetben egyaránt egyedülálló szigetről van szó… készen áll tehát egy feledhetetlen nyaralásra?

Wellness és napsütés: Monoï kezelés Francia Polinézián
A polinéz kultúra elmaradhatatlan kelléke a Monoï, melyet rendszeresen használnak testápolásra Francia Polinézia szigetein. Ez a tiare virágból és kókuszdióból készült természetes növényi olaj hidratálja a bőrt, ellazítja a testet és táplálja a hajat. Rendszeresen használják a Club Med szépségszalonokban (www.clubmed.com ) vagy a luxus Pearl Resorts szalonokban (www.pearlresorts.com ). Tahiti szigetén található a Monoï Szalon (www.monoi-institute.org ) ahol a szigetcsoport legnagyobb masszázsközpontjának szolgáltatásait élvezhetik a vendégek. Mooréa, Bora-Bora, Taha’a, Tikehau vagy Manihi szigetén a Manea Wellness kínál hasonló szolgáltatásokat (www.maneaspa.com ), illetve hagyományos Taurumi polinéz masszázst…
Tengeri pakolás és fürdő egzotikus környezetben

Tengeri pakolás, termálfürdő, aromaterápia… A Martinique szigetén található Carbet-ben várja a vendégeket a Marouba Szálló (www.hotel-marouba.net ), ahol bőre új erőre kap a tengeri összetevőknek, algás kezelésnek és a masszírozó zuhanynak köszönhetően. Réunion szigetén az 1200 m magasan fekvő Cilaos falvánál található két melegvizes forrás, melyet a 19. században fedeztek fel. Ezt kihasználva a Thermes de Cilaos várja a gyógyulni, pihenni vágyókat (www.cg974.fr/thermes/eaux.html ). Egy fárasztó erdős túra vagy napozás után mindenképp próbája ki a gőzfürdő vagy az algás pakolás pihentető hatását.

utazas_uj_kaledonia_06

Jóga
Egyedülálló jóga órákkal várják a vendégeket Martinique szigetén a Capest Lagoon Resort-ban (www.capest.com ), ahol ideális környezetben kerülhet harmóniába a test és a lélek. Jógagyakorlatok a homokos parton, szemben a türkizkék óceánnal teljes nyugalomban… egy ilyen óra után felüdül test és lélek. Jóga után lehetőség van egyéb szolgáltatásokra is: török fürdő, masszázszuhanyok, tengeri kristályos kezelés vagy trópusi olajokkal végzett masszázs. A Saint-Barthélémy szigeten található Eden Rock Hotel (www.edenrockhotel.com ) több típusú jóga és Pilates órákkal várják a mozogni vágyókat.
Regenerálódjon a francia szigetek növényeinek, virágainak és gyümölcseinek köszönhetően.
Saint-Barthélémy-n a Toiny Hotel (www.hotelletoiny.com ) és a Saint-Barh Spa (www.lignestbarth.com ) várja teljes szakértelemmel a vendégeket. A kezelésekhez természetes termékekeket használnak, melyeket a helyi növényekből állítanak elő. Lábápolás, arckezelés, energetizáló pakolás ananászhab segítségével vagy akár egy hagyományos kókuszolajos masszázs, amely a barnulást is segíti. A Guadeloupe-szigeteken a Hôtel du Domaine de Pointe Batterie (www.pointe-batterie.com ) kínál relaxáló iszap- vagy virágpakolásokat. Mivel a szigeten ez az egyetlen wellness hotel van svéd masszázs és reflexológiás lábmasszázs is, melyek oldják a stresszt és a nyomást a szervezetben.
Sport, az energetizáló felfrissüléshez

A kismamáknak vagy bárkinek akinek energiaszintje kimerülőben van ajánlatos testmozgással felfrissítenie magát. Egzotikus környezetben, ahonnan kilátás nyílik a lagúnákra vagy a tengerre mindenki könnyebben végzi az energetizáló mozdulatokat. Így felüdül a test és a lélek is. Fitness, step aerobik, vízi torna… néhány frissítő mozgásforma. A francia szigeteken a Club Med szalonok (www.clubmed.com ) változatos sport és wellness szolgáltatásokat kínálnak, melyeket elismert szakemberek vezetnek. Francia-Guyana-n a Novotel és Mercure Szállókban élvezhetünk hasonló szolgáltatásokat (www.accorhotels.com ). A Guadeloupe-szigeteken a «Des hôtels et des Îles» szállodák(www.deshotelsetdesiles.com ) várják edzőteremmel, medencékkel és wellness szolgáltatásokkal a felfrissülésre vágyókat. Az Indiai-óceán térségében a Hôtels Anthurium (www.anthurium.com ), Új-Kaledóniában pedig a Nouméa városában található Park Royal Szálló kínál sportos szolgáltatásokat(www.newcaledoniahotelsresorts.com/parkroyal.php).
Wellness egyedi igények szerint

Relaxáló masszázs, sportos kikapcsolódás, testápolás egzotikus növényekkel… mindenkinek más az igénye! A speciális utazási irodák segítségével személyre szabottan készítheti elő utazását és wellness programjait. A Nouvelles Frontières francia utazási iroda (www.nouvelles-frontieres.fr ) speciális wellness utakat is kínál egyes francia szigetekre, úgy mint a Jet Tours is (www.jettours.com ). Francia Polinézia területén a Tahiti Nui Travel (www.tahitinuitravel.fr ) vagy a Tahiti Tours utazási iroda (www.tahiti-tours.com ) lefoglalja a szálláshelyet és az igényelt wellness szolgáltatásokat is a kívánt szigeten.
Kiegészítő információk
Idegenforgalmi Hivatalok:
Martinique: www.martiniquetourisme.com
Saint-Martin: www.st-martin.org
Guadeloupe-szigetek: www.lesilesdeguadeloupe.com / www.guadeloupe-fr.com
Francia-Guyana: www.tourisme-guyane.com
Réunion: www.lareunionvousattend.com
Mayotte: www.mayotte-tourisme.com
Tahiti és szigetei: www.tahiti-tourisme.fr / www.tahiti-tourisme.pf
Új-Kaledónia: www.nouvellecaledonietourisme-sud.com
Francia szigetek szállodái: www.deshotelsetdesiles.com / www.karibea.com
Szállodák: www.accorhotels.com / www.relaischateaux.com
Francia Polinéziai utazási iroda: www.tahitinuitravel.fr / www.tahiti-tours.com
Légitársaságok: www.airfrance.fr / www.airtahitinui.com
Nouvelles Frontières utazási iroda: www.nouvelles-frontieres.fr
Francia tengerentúli területek Minisztériuma : www.outre-mer.gouv.fr

Golf lenyűgöző környezetben
Minőségi golfpályák, gyönyörű környezetben… többnyire ez az amiért a lelkes golfozók még az óceánt is átszelik, hogy az egzotikus francia területek egyikén hódoljanak szenvedélyüknek. Minden golfpálya egzotikus és természetes környezetben található. A golf szerelmeseinek egyszer az életben ki kell próbálni ezt az élményt: minőségi pályák, divatos és gondozott környezet, mindez az óceán partján, színpompás környezetben.

– Tuna Golf- Új-Kaledónia
A Tuna Golf egy 90 hektáros golfpálya, ahol az ideális fekvésnek köszönhetően játék közben élvezhető a táj szépsége is. Az első 9 lyuk dombjai után a második 9 az új-kaledóniai lagúna mentén található.
Árak:
18 lyukas heti bérlet: 44 euro
Week end & vacances: 58 euros
9 lyukas heti bérlet: 31 euro
Week end & vacances: 40 euros

Látnivalók:
– Tengeri és hajózási múzeum (Musée de l’histoire maritime) Nouméa-ban
-Jean-Marie Tjibaou Kultúrális Központ (Centre culturel Jean-Marie Tjibaou) Nouméa-ban. A látványos épület Renzo Piano tervező nevét fémjelzi. A központ a kanak nép előtt tiszteleg.
Hasznos információk
Főváros: Nouméa
Belépés: az Unió állampolgárai számára elegendő egy érvényes útlevél és a retúr repülőjegy. Így 90 napig tartózkodhatnak max. a területen.
Időeltolódás: +10 óra télen, +9 óra nyáron
Pénznem: fix árfolyamú Francia Óceániai Frank (CFP). 1 euro = 119.33 CFP
Klíma: fél trópusi
Átlaghőmérséklet: 24 C

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!