Új, ingyenes kiállítás a múzeumhajón

budapest-allohajok-a-lanchid-es-az-erzsebet-hid-kozott-04-kossuthA Közlekedési Múzeum A századforduló gőzhajói című megújult állandó kiállítása a Vigadó téren állomásozó Kossuth Múzeumhajón tekinthető meg.


Az új állandó tárlat az 1913-ban eredetileg Ferenc Ferdinánd főherceg névre keresztelt hajó születésének és működésének korszakát felelevenítve mutatja be korábban a századforduló híres gőzhajóit, így a számos magyar és nemzetközi protokolláris esemény helyszínéül szolgáló, eredetileg Zsófia Hercegnő nevet viselő sétahajót, a korabeli pozsonyi és budapesti átkelőhajózást, valamint a Vaskapu-csatorna hajózástörténetét.

Kossuthmuzeumhajo

A száznégy éves műemlék Kossuth-hajó az egyetlen, eredeti formájában fennmaradt termes személygőzös Magyarországon. Fedélzetén a hajózás számos érdekes relikviája megtalálható, így a jármű teljes egészében megmaradt gőzgépe és lapátkereke, valamint a gőzműködtetésű kormányszerkezet.

40785120

A kiállításban az egykori hajózási társaságok díszegyenruhái és díszkardjai mellett olyan relikviák is szerepelnek, mint a parancsjelző telegráf, a századfordulós hangulatot pedig egy korabeli bútorokkal berendezett kabin idézi meg.

budapest-allohajok-a-lanchid-es-az-erzsebet-hid-kozott-04-kossuth

A dunai hajózási vállalatok története mellett külön rész emlékszik meg a Duna gyöngyszemeként is emlegetett Zsófia hercegnő luxusgőzösről. A tárlat a hét minden napján ingyenesen tekinthető meg.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!