Új horgonyzási tilalmi övezetek Francia Polinéziában

2023. szeptember 27.
Címkék :

Főleg a Raiatea és Tahaa szigetek vizein zajló tevékenységek exponenciális növekedése indokolta a Miniszterek Tanácsának döntését.

Francia Polinézia Tengerészeti Igazgatósága (DPAM) bejelentette, hogy a Társaság-szigetek közül kettőnél (Raiatea és Tahaa) horgonyzási tilalmi övezeteket hoztak létre a tenger alatti kábelek és a kivizetések környezetének védelme érdekében. A Miniszterek Tanácsa július 5-i ülésén fogadta el a szabályozási intézkedéseket a szigetek körüli horgonyzási tilalmi övezet létrehozására.

A Raiatea és Tahaa szigetek vizein zajló tevékenységek (hajózás, vízi és víz alatti tevékenységek, csónakázás, szabadidő, sport és halászat) exponenciális növekedése szükségessé tette a hajók kikötésének szabályozását e két sziget belső vizein. Mindez elengedhetetlen volt annak érdekében, hogy kezelni lehessen az esetleg felmerülő használati konfliktusokat, illetve biztosítani lehessen az olyan alapvető létesítmények épségét, mint a kábelek és a különböző tenger alatti vízkivezetések, amelyeket a hajók horgonyai megrongálhatnak.

A szabályozási rendszer lényege
A különböző kábelek, csövek és tenger alatti kifolyók hét védőövezetében a horgonyzás tilalmának elve érvényesül. A gyakorlatban ez úgy jelenik meg, hogy olyan eszközre van szükség, amely megakadályozza, a hajók horgonyainak megakadását, ami a kábelek és kivezetések rongálásához vezethet.

A tilalmi zónákat úgy határolják le, hogy azok a főkábelek mindkét oldalán 300 méteres körzetet, valamint a befogadó és kiürítő kifolyók körül több mint 50 méteres körzetet képezzenek.

Biztonsági okokból a védőkörzetekben való kikötési tilalom nem vonatkozik a víz alatti létesítmények karbantartásával megbízott hajókra, illetve az emberek mentésére vagy a vagyon védelmére irányuló feladatokban részt vevő hajókra. Nem vonatkozik továbbá a hajók lehorgonyzására vis maior körülmények esetén.

A rendelettervezetben előírt tilalom megsértésének szankcionálására komoly bírságrendszert is létrehoztak.

(forrás: sail-world.com, fotók: blog.markjohnson.com, sail-world.com, sailmagazine.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!