Új hidak épülnek az Ipolyon

Három közúti határhíd épül a következő években az Ipolyon, javítva ezzel a Magyarország és Szlovákia közötti közlekedési kapcsolatokat, valamint a határ menti együttműködést.

Ipolydamásd falu lakóinak a terve, hogy újra legyen hídjuk társközségükbe, a határfolyó szlovák oldalán fekvő Helembára, most megvalósulni látszik, miután a napokban tereprendezést végző munkagépek vonultak fel a helyszínen. A magyar és a szlovák oldali csatlakozó utakat, valamint magát az átkelőt a Colas Közlekedésépítő Zrt., a Colas Út Zrt. és a Colas Slovakia építi. A hidat 2023 első negyedévében nyitják meg a forgalom előtt, de ezt befolyásolhatja a járványhelyzet alakulása, hiszen határhídról van szó, és a jelenlegi határzár késlelteti a szlovák oldali munkakezdést.

Az új átkelőt a hídfők közt 58 méter hosszúra tervezték, a közúti forgalom kétszer egy sávon haladhat majd rajta. Emellett lesz külön gyalogos- és kerékpáros-átvezetés is. A két fél 50-50 százalékban állja a hídépítést, amelynek költsége nettó 1,87 millió euró. A csatlakozó utakat önállóan finanszírozzák az országok. A magyar szakasz 1,35 millió, a szlovák 610,5 ezer euróba kerül majd. Szlovák oldalról a Nyitra megyei önkormányzat a beruházó.

A 655 kilométer hosszú magyar–szlovák határon az Ipoly 143 kilométeren keresztül választja el egymástól a két országot. Az elkövetkező években pedig nemcsak Ipolydamásdot kötheti majd össze híd a folyó túlpartjával, hanem két nógrádi községet is. A Drégelypalánk és Ipolyhídvég, valamint Őrhalom és Ipolyvarbó közötti átkelőnek jelenleg a kivitelezési közbeszerzési eljárása zajlik. Ha ezek megépülnek, jelentősen javulhatnak a közúti határátlépés feltételei Nógrád megye északnyugati része és Dél-Szlovákia között. Drégelypalánk például a parassapusztai és a balassagyarmati átkelő között fekszik, amelyek csaknem 30 kilométerre vannak egymástól. Őrhalomnál sem jobb a helyzet, ahol a két legközelebbi határállomás, a balassagyarmati és a pösténypusztai között több mint 22 kilométer a távolság – írta a Figyelő.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!