Új helyszínen a PET Kupa

Sárospatakról indulva elkezdődött az első bodrogi PET Kupa, amelynek résztvevői Tokajig tisztítják meg a folyót a hulladéktól, az akció vasárnap zárul.

A kormány februárban döntött a klíma- és akcióvédelmi programról, amelynek egyik fontos célja a folyók megtisztítása a külföldről érkező hulladéktól, valamint az árterek, a vízfolyások partjainak mentesítése az illegálisan lerakott szeméttől.

A hazai szakemberek munkájának hatékonyabbá tétele érdekében tavaly ősszel Vásárosnaménynál egy hulladékgyűjtő pontot hoztak létre, ahol elsősorban a Tiszán leúszó PET-palackokat és fauszadékot gyűjtik össze.

Az eddig eltávolított mintegy háromezer köbméter uszadék és hulladék 16 százaléka – mintegy ötszáz köbméter – kommunális. A Tiszán szerzett tapasztalatok mintájára 2020-ban Alsóberecki mellett elindult egy mintaprojektjük a Bodrogon is. Ennek eredményeként ötven köbméter uszadékkal keveredett települési hulladékot szedtek ki a folyóból, amiből 15 köbmétert tudtak újrahasznosítani.

Molnár Attila Dávid, a PET Kupa egyik főszervezője és ötletgazdája azt hangsúlyozta, hogy mozgalmuk a világon az egyetlen, amely a hulladékkal harcol a hulladék ellen, hiszen a csapatok gyűjtőhajói is részben PET-palackokból készülnek. Kiemelte: egyik partnerük, a Zöld Kör tagjai évek óta tisztítják a Bodrogot, a mostani bodrogi PET Kupa az ő munkájukat emeli új szintre. Megemlítette azt is, hogy az ITM-nek köszönhetően egy gyorsreagálású hulladékgyűjtő hajót is sikerült beszerezniük – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!