Új helyszín, új csapat, első női kormányos – erőset húzott a SailGP

A 2024–25-ös szezontól Brazília becsatlakozik a SailGP-sorozatba, méghozzá női kormányossal, 2025-ben pedig Rio de Janeiro is házigazda lesz.

A 2025. május 3-4-én megrendezendő Enel Rio Sail Grand Prix lesz a SailGP 2024/25-ös szezonjának hatodik állomása, és a Mubadala Brazil SailGP Team első hazai versenye. Amikor Russell Coutts, a liga vezérigazgatója bemutatta Riót mint az első brazil SailGP-verseny házigazdáját, rámutatott az ország „rendkívül elkötelezett és a versenyzést szerető rajongótáborára. Tudjuk, hogy a helyiek különleges brazil hangulatot visznek majd az eseménybe, teljes mellszélességgel állnak majd ki Martine és a Mubadala Brazil SailGP Team mellett.”

Az IMM brazil sport- és szórakoztatóipari cég a brazil vitorlás szövetséggel, a CBVelával közösen szervezi az Enel Rio Sail Grand Prix-t. A korábbi brazil olimpiai vitorlázó, Alan Adler tulajdonában lévő IMM portfóliójába tartozik Brazília néhány ikonikus eseménye, és ugyanez a cég fogja működtetni a Mubadala Brazil SailGP csapatot is. „Rio ikonikus városa tökéletes színpadot biztosít ennek a szabadtéri látványosságnak – mondta Adler. – Mindig az volt az álmunk, hogy a brazil csapat egy olyan helyszínen versenyezhessen, amely közel van a szurkolókhoz.”

A lokációra vonatkozó hírrel párhuzamosan bejelentették, hogy a brazil csapat kormányosa a kétszeres olimpiai bajnok Martine Grael lesz. Kinevezése történelmi jelentőségű a SailGP számára, mivel Grael a liga első női kormányosa. „Nagy örömünkre szolgál, hogy Martine Grael lesz a nemzet első SailGP-csapatának kormányosa. Hihetetlen tehetség, és az elit vitorlázás magas szintjein már bizonyította, hogy képes győzni” – mondta Russell Coutts, a SailGP vezérigazgatója.

A riói születésű Grael már eddigi karrierje során két olimpiai aranyérmet nyert (Rióban és Tokióban), valamint offshore versenyzői tapasztalatot szerzett a 2017–18-as Volvo Ocean Race-en a Team AkzoNobel csapatával. Mint elmondta, megtiszteltetés” számára, hogy a brazil csapatot vezetheti, a projektet, hogy ő lehet az első nő, aki F50-est vezet új és kihívásokkal teli kalandnak nevezte. Első F50-es tapasztalatait a válogatott csapatok számára szervezett edzőtáborban, Bermudán szerezheti meg, még ebben a hónapban, a brazil csapat teljes névsorát később hozzák nyilvánosságra.

(fotók és forrás: sailgp.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!