Új hajóosztály alakult

Tavaly a B25 típusú hajóknak szervezett III. Vega Yachtsport Vitorlás Kupán felmerült az igény a B25 osztály megalapítására. A Magyar Vitorlás Szövetség örömmel fogadta és támogatta a kezdeményezést.

A téli hónapokban elkészült a B25 osztály szervezeti, működési és technikai szabályzata. Tíz hajó részvételével sor került az alakuló ülésre, amely alapján az MVSZ nyilvántartásba vette a B25 Flottát. Az MVSZ szabályzata alapján 2020-ban inaktív osztályként YSIII-ban kell rajthoz állnia a hajóknak.

Amennyiben sikerül a szezon végéig 4 versenyen 8-8 hajónak elindulnia, úgy 2021-re pályázható lesz az aktív osztálystátusz, amely lehetővé tenné, hogy a B25-ös osztály tagjai önálló osztályként nevezhessenek a 2021-es szezon versenyein. Az osztálykapitány Somossy Attila lett, a további elnökségi tagok Fazekas Ákos (flottafelmérő is egyben) és Gergely László.

A Balaton25-öst 1984 óta gyártják Szilágyi István tervei alapján. Kezdetben a Balatonfüredi Hajógyár készítette, amelynek a megszűnése után a Vega Yachtsport Kft használatába került a sablon. A típusból a mai napig több mint száz készült, ezért is az egyik legnépszerűbb hajó a Balatonon. Könnyű kezelhetősége miatt egyre népszerűbb a szabadidősportot kedvelők körében. Az elmúlt mintegy 10 évben egyre többen állnak rajthoz B25-össel, mert a hajó több ízben bebizonyította, hogy komoly eredmények is elérhetőek vele. 2016-ban például Kékszalag első helyezés YSIII-ban.

Az osztályba szeretettel várnak minden, a típus iránt érdeklődő leendő, illetve meglévő Balaton25-ös vitorláshajó-tulajdonost. „Nagyon bízom abban, hogy sokan lesznek azok, akik szeretnének osztályban versenyezni és csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez. Azok, akik B25 hajóval rendelkeznek, és szeretnének a B25 Flotta tagja lenni, a B25 osztályban versenyezni, jelentkezzenek a b25csoport@gmail.com e-mail-címen vagy keressék a B25 flotta csoportját a Facebookon” – mondta Somossy Attila osztálykapitány a megalakulással kapcsolatban – írta a hunsail.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!