Új generációs hadihajó épül

2018. február 15.
Címkék :

Megkezdődött új generációs Saar 6-os osztályú korvett legyártása, amely az izraeli haditengerészetben áll majd szolgálatba.

A ThyssenKrupp Marine Systems cég Kieler Werft hajógyárában négy ilyen hajó épül, amelyről még 2015 májusában írt alá szerződést a két ország kormánya. A 430 millió eurós költségből 115 milliót a német kormány fedez. Ez az összeg azonban nem tartalmazza a hajók fegyverzetének, fedélzeti rendszereinek árát: a „csupasz” hajóba Izraelben kerülnek majd be a saját fejlesztésű berendezések.

A Saar 6-os alapját a német többfeladatú, legfeljebb 2500 tonnás vízkiszorítású, helikopter hordozására is alkalmas, kombinált dízelmeghajtású MEKO A100 korvett jelenti. Az izraeli változat fegyverzete egy 76 milliméteres OTO Melara automata hajóágyú, két 25 milliméteres gépágyúval felszerelt Typhoon fegyverrendszer, 32, függőleges indítócellákban elhelyezett Barak 8 légvédelmi rakéta, egy C-Dome rakétavédelmi rendszer, illetve irányított hajók elleni rakéták és két, 324 milliméteres torpedóvető cső lesz.

A tervek szerint az első korvett 2019-ben, míg a negyedik 2021-ben készülhet el és hajózhat el Izraelbe. Itt a szükséges felszerelések, majd a teszthajózások után 2022-ben várják az első korvett hadrendbe állítását – írta a honvedelem.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!