Új expedíció indul a Titanichoz

2017. március 22.
Címkék :

Kutatóexpedíció indul jövőre a Titanic roncsaihoz, amelyhez utoljára 2005-ben merültek le kutatók.

Az OceanGate Expeditions elnevezésű, mélyvízi kutatásokat végző magáncég a közelmúltban jelentette be, hogy a majdnem két hónapos expedíció 2018 májusában indul Új-Fundlandról, amelynek partjaitól mintegy 900 kilométerre, az Atlanti-óceán fenekén, 3821 méter mélyen fekszenek a roncsok. A kutatásban a massachusettsi Oceanográfiai Intézet (WHOI) szakemberei is részt vesznek.


A washingtoni székhelyű OceanGate közleménye szerint a misszió során, amelynek résztvevői a cég által kifejlesztett mini tengeralattjáróval merülnek le a Titanic roncsaihoz, a hajó maradványainak és dokumentumainak állapotát mérik fel, de semmit nem hoznak a felszínre a védett helyszínről.
A Woods Hole-i szakértők a korszerű tengermélyi képalkotó technológia segítségével el akarják készíteni a roncs háromdimenziós fotografikus modelljét.


A WHOI kutatói egy öt évvel ezelőtti expedíció során minden korábbinál élesebb és nagyobb felbontású képeket csináltak arról a tengerfenék-területről, ahol a Titanic roncsai hevernek. A felvételeket három speciális robottal készítették, amelyek optikai és szonárkamerákkal pásztázták végig a több mint 38 négyzetkilométeres területet – írta az origo.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!