Új búvártérkép készült Máltáról

2018. június 20.
Címkék :

A Málta, Gozo és Comino körüli vizeket általában a világ második legjobb búvárkodási helyszíneként említik a szakértők, ezért izgalmas hír, hogy egy új búvártérképet adtak ki erről a részről.


Az új térkép víz alatti barlangokhoz, hét természetes zátonyhoz és hajóroncsokhoz kalauzolja a búvárokat. Utóbbiak a szigetcsoportnak a második világháborúban játszott szerepét húzzák alá. Tekintettel a hely népszerűségére, a térképet úgy alakították ki, hogy a kezdő és a tapasztalt búvárok egyaránt megtalálják a számításaikat.

A kiemelt látnivalók között van a Sliema előtti Korallkert és persze maga az Azúr ablak, amely bár 2017 márciusában leomlott, mégis látható a víz alatt, és várja a felfedezőket. Jelenleg a környékén elképesztő sziklaformációkat, kanyonokat és keskeny átjárókat találnak a búvárok. Bármilyen szintű búvárnak ajánlják a merülést a második világháborús HMS Maori hajóhoz, amely mindössze 11 és 15 méter közötti mélységben fekszik, és Málta leghíresebb, történelmi szempontból is jelentős roncsa.

Egy másik érdekes hajó a HMS Karwela, amely a Gozótól délnyugatra található három hajóroncs egyike: nem más, mint egy gyalogoskomp, amely valaha a Grand Harbourben szállította az utasokat. Miután ideje lejárt, 2006-ban szándékosan süllyesztették el itt, mesterséges zátonyként a búvárok örömére, az MV Cominoland hajóval együtt.

A harmadik roncs ebben a térségben az MV Xlendi, amellyel 1999-ben történt ugyanez. A Kék lyuk, azaz Blue Hole, szintén az Azúr ablakhoz közel, pedig Jacques Cousteau kedvenc merülőhelye volt – itt láthatók Gozo legnagyobb sügérei, tonhalai és barrakudái is – írta a travelo.hu.

A térképről további információ található ide kattintva.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!