Turistacsalogatás Szlovéniában

Szlovénia a turizmusban magasabb színvonalú szolgáltatásokat, új befektetéseket, valamint az Európai Unión kívülről érkező külföldi munkavállalók számának növelését tervezi, amivel 2,5 milliárd euróról 4 milliárdra nőhetnek az ország turisztikai bevételei.

A kormány illetékes tárcavezetői 212 járás vezetőivel tartottak konzultációs tanácskozást a kelet-szlovéniai Rimske Toplice fürdővárosban. Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter szerint Szlovéniának minden adottsága megvan ahhoz, hogy „ötcsillagos turisztikai célponttá” váljon. Kiemelte: az idegenforgalom nyereséges ágazat az országban, és évről évre nő a turisták száma is, különösen a külföldieké, akik a vendégek kétharmadát teszik ki.


Az új idegenforgalmi stratégiához szükséges fejlesztésekhez 150 millió euró értékben hitelgaranciát nyújt az idegenforgalmi beruházási alap. Tavaly 4,9 millió turista látogatott az országba, 14,6 százalékkal többen, mint egy évvel korábban. A turisták átlagban 2,5 napot töltöttek ott, mely mutatót a konzultáció résztvevői szerint növelni kell.


A szlovén turizmusban nagy problémát jelent a munkaerőhiány. A jelenlegi rendszer nem hat elég ösztönzőleg a munkanélküliekre és a nyugdíjasokra, akik ezért nem vállalnak munkát a turizmusban – hangsúlyozta a gazdasági miniszter. Hozzátette, hogy más országokból pótolható a munkaerő, Ukrajnát és Grúziát említette; ezekkel az országokkal Szlovénia már írt alá erről megállapodást – írta az MTI.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!