Tudományos tény: hajózni egészséges

Évtizedek óta sejtettük, hogy a szabadidős hajózásnak mentális és fizikai előnyei vannak, mostanra pedig megszületett a tudományos bizonyíték is.

Dr. Wallace Nichols tengerbiológus szakmai alapokra helyezte a téma feldolgozását, és csak igazolt adatokkal dolgozott. Tanulmányának összegzése: a hajóval való vízre szállás segíti a pihenést, és komoly pszichológiai, valamint fiziológiai előnyei vannak. A hétköznapi életünk egyre stresszesebb, ám a vízen ringatózás tökéletes kikapcsolódást biztosít.

Már a víz látványa és az általa keltett hang csökkenti a kortizon- és emeli a szerotoninszintet, azaz beindul a relaxáció. Ha még a víz felszínén is elkezdünk lebegni, olyan problémák megoldása kezdődhet el, mint a komoly traumák, a félelmek, a függőségek, a gyász vagy a poszttraumás stressz. Javulni kezd viszont az erőnlétünk, a koncentrációs és az ellenálló képességünk. Az Egyesült Államokban a szülők 84 százalékának meggyőződése, hogy gyermekeik nagyobb eséllyel szakadnának el elektromos kütyüiktől, ha szárazföldi kirándulás helyett hajózásra csábítanák őket.

A világ vízzel fedett része termeli meg oxigénszükségletünk felét, munkával és élelemmel látja el az emberiség jelentős részét, a földön regisztrált állat- és növényfajok többsége abban él, és részben általa szabályozódik a földi klíma.

Bolygónk 71 százalékát fedi víz, ennek tisztán tartása és biodiverzitásának megőrzése kritikus az emberi élet és egészség szempontjából. Ahogy dr. Nichols mondja: „Hajón lenni az egyik legkellemesebb módja annak, hogy kiélvezzük a víz nyújtotta egészségügyi előnyöket.”

A kutató meglátásait a Blue Mind című, 2014-ben megjelent könyvében foglalta össze először: The Surprising Science That Shows How Being Near, In, On, or Under Water Can Make You Happier, Healthier, More Connect.

(forrás: sail-world.com, fotók: luxurysailing.eu; pdbmagazine.com; wallacejnichols.org; eco18.com)

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!