Trópusi viharok fenyegetik a Mexikói-öböl térségét

Az Egyesült Államok parti őrsége kutató-mentő eszközöket rendelt a Mexikói-öböl partjainak közelébe, mielőtt a már kialakult két trópusi viharrendszer lecsap majd a régióra.

A Marco várhatóan hétfő délután érkezik, míg a Laura jelentősen megerősödik, mielőtt csütörtökön partot ér. Mindkét rendszer heves esőzésekkel kísért erős szelet hoz a part menti területekre, bár a Marcóra vonatkozó előrejelzés folyamatos gyengülést prognosztizál.

Az Egyesült Államok parti őrsége felszólította az embereket, hogy tájékozódjanak, kísérjék figyelemmel a híradásokat és készüljenek fel a jelentős mennyiségű csapadék okozta áradásokra.

„Ezek a viharrendszerek hihetetlen mennyiségű csapadékot hozhatnak rövid idő alatt, ezért arra kérjük a környéken élő embereket, hogy folyamatosan legyenek készenlétben – mondta Mickey Dougherty parancsnok – A mentési képességünk csökkenhet vagy teljesen ellehetetlenülhet a vihar közben, de a felkészültünk arra, hogy azonnal reagáljunk, miután a vihar elhaladt.”

A Nemzeti Hurrikán Központ (NHC) szerint a Marco vasárnap éjjel gyengült, és a szél intenzitása jelenleg mindössze 60 km/h. Az NHC azt várja, hogy trópusi vihar legerősebb széllökései már nem érik el az öböl északi partját.

Hétfőn a Laura elhaladt a kubai Cayo Largo mellett nyugat-északnyugatra, egy kanyargós pályán haladva Louisiana felé. A szélerősséget jelenleg 90 km/h-ra becsülik, de hamarosan áthalad egy nagyon meleg vízfelület felett, ahol megerősödik, mielőtt a Kuba nyugati partjaihoz megérkezik. Amint a Mexikói-öböl fölé ér, melegebb tengerszakaszok felett halad át, és várhatóan tovább erősödik. „A regionális hurrikánmodellek továbbra is meglehetősen intenzív erősödést jósolnak – mondta az NHC. – Egyre növekszik a szélerősség és az intenzív csapadék veszélye a Mexikói-öböl északi részén szerdától.” A jelenlegi előrejelzés szerint a Laura elérheti a 160 km/h szélerősséget, mielőtt megközelíti Louisana partjait.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!