Továbbra is vergődik a hazai turizmus

A beutazási korlátozások, illetve a kereskedelmi szálláshelyek zárvatartása miatt idehaza februárban is rossz számok érkeztek a turisztikai ágazatból.

Tavaly februárhoz képest a belföldi vendégek száma 90, a vendégéjszakáké 86 százalékkal lett kisebb. A vendégszám 42 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 123 ezer volt. Az éjszakák 61 százalékát szállodákban töltötték, ahol a csökkenés mértéke 89 százalékos volt. A panziókban és a közösségi szálláshelyeken az előző év februári forgalom mintegy harmada (36, illetve 33 százaléka) jelentkezett. A visszaesés a Balatoni turisztikai régiót érintette leginkább.

A külföldi vendégek száma 95, a vendégéjszakáké 94 százalékkal esett vissza. A szálláshelyekre érkezett 19 ezer vendég 58 ezer vendégéjszakát töltött el. A vendégek nagy része szállodában szállt meg, ennek ellenére az ott eltöltött éjszakák száma 5,9 százalékra csökkent 2020 februárjához képest. A legnagyobb mértékű (99, illetve 96 százalékos) visszaesés a Balatoni turisztikai régióban, illetve Budapesten volt.

Az összes bruttó árbevétel folyó áron 90 százalékkal (3,5 milliárd forintra) esett vissza. Az idén februárban 1210 kereskedelmi szálláshely, köztük 473 szálloda és 538 panzió volt nyitva a hónap egy részében vagy egészében.

Az év első két hónapjában a kereskedelmi szálláshelyek 90 százalékkal kevesebb, 355 ezer vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek 86, a külföldiek 94 százalékkal kevesebb (238 ezer, illetve 117 ezer) vendégéjszakát töltöttek el. A helyek összes bruttó árbevétele folyó áron 90 százalékkal csökkent, és 6,7 milliárd forintot tett ki – írta a napi.hu a KSH adatain alapuló cikkében.

fotók: franks-travelbox.com; apartmanbalaton.com; booking.com; dailynewshungary.com

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!