Tovább tisztulhatnak a folyók

Bár az Ocean Cleanup nonprofit szervezet célja, hogy megtisztítsa az óceánokat a hulladéktól, és azt újrahasznosítsa, úgy döntött, hogy növeli az Interceptor névre hallgató kis hajóinak gyártását, és a leginkább szennyezett folyók megtisztítását is napirendre tűzi.

Az Ocean Cleanup Interceptor nevű kisebb hajói a folyómederhez vannak rögzítve, és egy hosszú lebegő kar segítségével juttatják el az összegyűjtött szemetet a gép elülső nyílásába egy szállítószalagra, ami a hulladékot a kukába továbbítja. A fedélzeti érzékelők figyelmeztetik a személyzetet, amikor a tartályok kiürítése időszerűvé válik, majd a hulladék a helyi létesítményekbe kerül feldolgozás céljából.

z Ocean Cleanup folyótisztítói jelenleg pilotformában működnek, az így összegyűlt adatokat felhasználva készül az Interceptor következő generációjának tervezése.

A globális terjeszkedés előkészítésében kulcsfontosságú a Konecranes darugyártóval kialakított partnerség. A cég Malajziában található gyárában már dolgoznak az ötödik és hatodik hulladékgyűjtő hajón, amelyek várhatóan 2021 májusában készülnek el. A Konecranes ezt követően a következő hajók gyártásával, telepítésével és karbantartásával is foglalkozik, a műveletbe helyi partnerek is bevonva – írta a vg.hu.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!