Törvényen kívüliek lesznek a hajósok

A kikötőkre és a vízi közlekedés biztonságát szavatoló fényekre nem terjed ki az új horvátországi rendelkezés, amely a fényszennyezettséget hivatott csökkenteni.

Horvátország legújabb környezetvédelmi törvénye szerint a jövő év közepétől az önkormányzatoknak legalább három órára le kell kapcsolniuk a dísz- és közvilágítást, vagy legalább a felére kell csökkenteniük a fényerőt, ahol ez technikailag lehetséges. A jogszabály azt ajánlja, hogy a fénymentes intervallumot lehetőleg az éjszaka közepére, az éjfél és hajnali három óra közötti sávra időzítsék.

A sportpályákon, ha nincs rendezvény, mindenképp le kell majd kapcsolni a világítást. Éjszaka a cégtáblák is elsötétülnek, az éjjel üzemelő vendéglátóhelyeknek, üzleteknek három órára mérsékelniük kell az utcafrontra eső fénykibocsátást. A törvény külön kitér a 20 négyzetméternél nagyobb hirdetőtáblákra, ezek megvilágítását szintén három órára szüneteltetni kell. A repülőterek, kikötők éjszakai kivilágításán nem kell változtatni, és a vízi közlekedés biztonságát szavatoló fények sem aludhatnak ki.

Az erős fény megzavarja az éjszakai állatokat és a tiszta égbolt látványától megfosztja az embert. A Horvát Csillagászok Szövetsége egyébként rendszeresen tiltakozott a túl világos éjszakák miatt – írta a Figyelő.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!