Tortával köszöntötték a nosztalgiahajót

A Balatoni Hajózási Zrt. által üzemeltetett Tünde nosztalgiahajó 2017-ben ünnepli 90. születésnapját. A Bahart méltóképp emlékezett meg e jeles évfordulóról a siófoki hajóállomáson.


Az „öreg hölgyet” az utóbbi évtizedek Siófok városhoz kötik, de a csaknem egy évszázados múltja során sok emlékezetes eseményeket élt meg. 1927-ben építették az IBUSZ Yachtépítő Rt. balatonfüredi üzemében. Az akkor még fatestű és felépítményű hajó a Csongor nosztalgiahajó ikertestvére.

1945. március 27-én a visszavonuló német csapatok a révfülöpi kikötőben álló utolsó két, még épségben lévő hajó – a Tünde és a Kelén motoros – gépházában is elhelyezték a robbanóanyagot, amikor a pusztítás elkerülése érdekében magyar hajósok a fenékcsapok megnyitásával elsüllyesztették őket, hogy megmentsék a hajót az utókornak.


Később kiemelték a vízből, helyreállították őket, és 1947-ben a Balatoni Hajózási Vállalat tulajdonában működtek. 1950-ben kapott acéltestet és zárt utasteret. A Bahart nosztalgiaflotta tagjaként a mai napig közlekedik, és számos maradandó emléket és élményt szerez a Siófokra látogatóknak. A nosztalgiaflotta jeles tagjaként a Tünde motoros több családi és céges rendezvénynek biztosított különleges helyszínt.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!