Több területen is képzik a jövő hajósait

Egyre több lehetőségük nyílik a diákoknak, felnőtteknek a hajózáshoz kapcsolódó szakmák megismerésére, elsajátítására. Jelenleg a Magyar Hajózási Technikumban is képeznek hajózási szakembereket.

Az intézmény gyakorlati oktatásvezetője, Hagemann László elmondta, hogy a matróztól a hajós szakmunkáson át a hajózási, valamint a közlekedésüzemvitel-ellátó technikusig a szakképzés az iskolában biztosított. Emellett a sport- és kedvtelési célú kishajóvezetői képesítéstől a nagyhajós képesítésekig szerezhetnek különféle ismereteket a hallgatók.

„Fontos tudni, hogy a hajózásban a nagyhajós kifejezés nem a vitorlássportban megszokott nagyhajót takarja. A nagyhajó az általában 20 méter testhossz feletti, egy- vagy többnapos utakra épített személy-, önjáró vagy alakzatban más hajót is továbbítani képes teherszállító hajót, különféle kompokat, úszó munkagépeket takar. Ezeket nemcsak vezetni kell, hanem a korszerű navigációs eszközöket is szükséges kezelni, üzemeltetni, így az elektronikus navigáció terén az iskolákban tanult VHF-rádió, hajóradar, AIS, ECDIS tananyag alapján, rádiókezelői, radarhajósi képesítést is szerezhetnek tanulóink” – tette hozzá.

A személyhajózásban, valamint a veszélyes áruszállításban megkerülhetetlen két képesítésre is felkészít az iskola, így a hallgatók személyhajózási, valamint veszélyes áruszállítási szakértő képesítést is szerezhetnek.

Az üzemeltetési vonalon a klasszikus hajógépész, kishajóépítő és -karbantartó, valamint a hajózási üzemvitel ellátó technikusi (üzemeltetésvezető) képzések mellett a következő tanévtől vízgépész-, vízügyi és környezetvédelmi képzést is indítanak – a Hagemann Lászlóval készült beszélgetés teljes terjedelmében elolvasható a vitorlazzitthon.hu oldalon.

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!