Több mint hatezren úszták át a Balatont

A július 31-i időpont halasztását követően a második lehetséges dátumon, augusztus 7-én rendezte meg a BSI Budapest Sportiroda a Balaton-átúszást.

A komoly járványügyi részvételi szabályozások ellenére közel 7000 induló vágott neki a megmérettetésnek a különböző kategóriákban. A hagyományos és egyben legnagyobb népszerűségnek örvendő 5,2 kilométeres Révfülöp–Balatonboglár úszótávon több, mint 6200 fő vágott neki a tóátkelésnek. Debütált a Balaton-áthúzás, ahol ugyanezt a távot SUP-pal lehetett teljesíteni, egy az úszókkal párhuzamos folyosón – ebben a kategóriában több, mint 200 fő szállt vízre. Másodszor rendeztek féltávú úszást, balatonboglári indulással és érkezéssel lehetett teljesíteni a 2,6 km hosszúságú eseményt – itt ötszáznál is több résztvevő csobbant vízbe.

A rendezvényre az ország közel 800 településéről érkeztek nevezők, a résztvevők 47 százalék volt nő. A vízhőfok reggel 23,5-24,8 fok volt, az első úszók 21 fokos reggeli időjárásban indulhattak, a nap folyamán 29-30 fokig szökött fel a hőmérő higanyszála.

A kora délutánra jelzett változékony időjárásra való tekintettel az eredetileg tervezett időnél korábban rajtoltatták a résztvevőket. Amint elkészült a vitorlás hajók sorfala alkotta úszófolyosó – még fél nyolc előtt –, elindították a klasszikus átúszás résztvevőit. A távok teljesítését kizárólag 11:00 óráig lehetett megkezdeni. Az előrejelzésnek megfelelően a 13:00 óra után felerősödő szél és a tarajos hullámzás miatt a szervezők közel száz, a szintidő határán úszó résztvevőt biztonsági okokból kiemeltek a vízből.

Az 5,2 km-es táv leggyorsabb teljesítője a férfiaknál Dom Attila 1:00:24-es, a nőknél Maisa Andrea volt 1:14:27-es idővel.

A legidősebb résztvevő a 84 esztendős Runtág Tivadar 2 óra 28 perces időeredménnyel. Patkás Tamás, alias Rocky Tomi, aki egy balesetben veszítette el lábait, hazánk egyetlen igazolt nyíltvízi para úszója 7. alkalommal, 2 óra 47 perces egyéni csúccsal teljesítette a Balaton-átúszást, amellyel a középmezőnyben végzett.

Gurbán Béla az eddigi összes átúszást abszolválta, idén tehát 39. alkalommal úszta le az 5,2 km-es távot.

Az Országos Meteorológia Szolgálat összefoglalója a 2021-es Balaton Átúszás időjárásáról:

A 2021. augusztus 7-i Balaton Átúszást második próbálkozásra sikerült megtartani. Egy héttel korábban a szervezők a várható zivatarok miatt döntöttek a halasztás mellett, amit az időjárás visszaigazolt.

Az átúszás két hidegfront közötti időszakban került megrendezésre. A korábbi markáns hidegfront nyomán még az úszást megelőző napon is erős északnyugati, nyugati szél fújt. A léghullám átvonultával egy átmeneti magasnyomású rendszer épült fel, amely az úszás napjára már át is adta a helyét a délről áramló meleg levegőnek. A rendezvény sikere attól függött, hogy a meleg déli szelet képes lesz-e az időközben lehűlt Balaton feletti hideg légkupola visszatartani, így biztosítva a sima vizet.

A reggeli órákban szélcsend, vagy csak nagyon gyenge légmozgás fogadta az úszókat, így akik időben elindultak, sima vízben tehették meg a távot. A tavi szél és a déli szél harca 11 óra után kezdődött. Először a nyugati medencében fújta át a tavat a déli szél, majd a középső medencében, a rendezvény helyszínén is egyre gyakoribbak lettek a délies széllökések. A Révfülöp-Boglár szakaszt 12 és 13 óra között „adta fel” a Balaton, amikor az úszók túlnyomó része már közelebb volt a déli parthoz.

Az erősebb szélcsatornák Fonyód közelében alakultak ki és az ott kialakuló hullámzás elhajlásából kelet-nyugat irányú hullámokat kaptak a 13 órakor még vízben lévő résztvevők.

A délutáni órákra a Balatont teljesen átfújta a délnyugati szél és a jellemzően 35 km/h körüli széllökések nyomán szignifikáns hullámzás alakult ki.

A rendezvény alatt végig napos idő volt, a léghőmérséklet a reggeli 22 fokról 30 fokra, a víz hőmérséklete a pedig 22-23 fokról 24 fokra emelkedett.

Összefoglalva elmondható, hogy a tavalyihoz hasonlóan a megélénkülő déli szél tette izgalmassá a rendezvény végét, így az idén is azok jártak jobban, akik korán nekivágtak a távnak.

fotók: balaton-atuszas.hu

forrás: balaton-atuszas.hu, met.hu

   - ha tetszett, ajánld másoknak is!